Για το 2013, η Ελλάδα ανέβηκε κατά τέσσερις θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, που εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης, IMD. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2013, η Ελλάδα βρίσκεται στην 54η θέση σε σύνολο 60 χωρών, βελτιώνοντας την παγκόσμια κατάταξή της κατά 4 θέσεις, αφού το 2012 βρισκόταν στην 58η θέση, δηλαδή δεύτερη από το τέλος.

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που δημοσιοποιεί σήμερα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του IMD, αναφέρει ότι η άνοδος της Ελλάδας θεωρείται αναμενόμενη, εξ αιτίας των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Παρά ταύτα, στη συνολική κατάταξη η κατηγορία δεικτών «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» είναι αυτή που εισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τέσσερις θέσεις. Συγκεκριμένα, στην ιδιαίτερη κατάταξη της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη βελτίωση και φέτος η χώρα μας βρίσκεται στην 47η θέση από την 56η στην οποία βρισκόταν το 2011, γεγονός που τονίζει τη θετική συνεισφορά των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, η χώρα μας να κρατηθεί όρθια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και τη θέση της Ελλάδας στην εφετινή Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νικόλαος Πέντζος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«… Το πράγματι ενθαρρυντικό μήνυμα από τα εφετινά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την αναστροφή του αρνητικού διεθνούς κλίματος απέναντι στη χώρα μας. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να γίνει κατανοητό στο εγχώριο περιβάλλον, ότι μόνο με την εντατικοποίηση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί η χώρα μας να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα και να τοποθετηθεί εκ νέου στην οικογένεια των ανεπτυγμένων και νοικοκυρεμένων χωρών. Μεταρρυθμίσεις που θα είναι όμως στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας, της εισφοροδιαφυγής και πάνω απ΄ όλα μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την ανάπτυξη. Η πολιτική της επιβολής άμεσων και έμμεσων φόρων, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους έλληνες πολίτες, στην ελληνική παραγωγή και δοκιμάζει την κοινωνική μας συνοχή. Αυτή η αδιέξοδη πολιτική πρέπει να μην επαναληφθεί, γιατί είναι κοινά παραδεκτό ότι έχει αποτύχει.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα να επανέλθει στο αναπτυξιακό προσκήνιο η μεταποίηση, που μπορεί με βεβαιότητα ν΄ αποτελέσει το μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Προτείνουμε να ενισχυθεί η μεταποίηση, έτσι ώστε να εκπληρώσουμε έναν πολύ σημαντικό στόχο: μέχρι το 2020 η μεταποιητική βιομηχανία να παράγει τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Μόνον έτσι θα μειωθεί η ανεργία, θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και θα εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Βεβαίως, και δεν θα κουράζομαι να το επαναλαμβάνω, η ενίσχυση της ρευστότητας του εγχώριου παραγωγικού συστήματος και η θεσμοθέτηση μέτρων για την πραγματική οικονομία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας, οι οποίες παραμένουν φιλότιμα, με βάση και τ αποτελέσματα του IMD, ο πυλώνας ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας. …»


Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλλάδας

Οι προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, έχουν δυο άξονες: την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά έχουν τίτλο «άμεσες λύσεις για την πραγματική οικονομία».

Όσον αφορά τη ρευστότητα οι προτάσεις μας αφορούν τα ακόλουθα:

1. την άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει αλλά θα πρέπει να συνεχισθεί με ταχύτερους ρυθμούς,

2. τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Ο ΣΒΒΕ προτείνει η συγκεκριμένη ρύθμιση να γίνει στο πλαίσιο της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου,

3. την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Είναι αδιανόητο να λέμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στη διεθνοποίηση, είναι αδιανόητο να βλέπουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να αυξάνουν τη δυναμική τους εισφέροντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και στην πραγματικότητα να τους τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια τους, να μην μπορούν δηλαδή οι επιχειρηματίες να εξασφαλίσουν ρευστότητα, και όταν την εξασφαλίσουν να την πληρώνουν πολύ ακριβά, και,

4. την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ούτως ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, αφού δεν γίνονται βεβαιώσεις, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, δεν κοστίζουν. Σε κάθε περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα, θεσπίζοντας μια νέα διαδικασία για την αντιμετώπισή του.

Από την άλλη μεριά υπάρχει το θέμα της ανταγωνιστικότητας και για μας περιλαμβάνει τέσσερις προτεραιότητες:

5. την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, με την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, ούτως ώστε να διασωθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, να διατηρήσει ο εργαζόμενος το εισόδημά του, αλλά να βελτιωθεί και το κόστος των επιχειρήσεων ή τουλάχιστον ν αντισταθμισθεί με τις συνεχόμενες αυξήσεις που δέχεται η βιομηχανία. (π.χ. ενέργεια, φόροι και μη ανταποδοτικά τέλη, κλπ)

6. την εξαίρεση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τον κανόνα de minimis ούτως ώστε να μπορέσει η πολιτεία να προχωρήσει στην κατά 100% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, και σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις,

7. τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου, και, τέλος,

8. η άρση – επιτέλους – τουλάχιστον τριάντα (30) σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, που έχουμε υποσχεθεί ως χώρα στην τρόικα από το 2010.

Facebook Comments