Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενα από τις ευνοϊκές δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για το 2025 και τις δυνατότητες περαιτέρω πιστωτικών αναβαθμίσεων, όπως επισημαίνει η UBS υπογραμμίζοντας τη θετική της στάση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους καθώς και για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Ο ελβετικός οίκος επισημαίνει τέσσερα χαρακτηριστικά της ελληνικής μακροοικονομικής ιστορίας που την κάνουν εποικοδομητική σχετικά με την ελληνική μακροοικονομική προοπτική:

Πρώτον, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2025, η οποία δεν είναι μόνο η υψηλότερη σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά είναι επίσης 70 μονάδες βάσης υψηλότερη από τη συναίνεση.

Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιτύχει εύκολα τον στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ για το 2025, δεδομένου ότι: α) η Ελλάδα πιθανότατα έφτασε ήδη στο ίδιο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024. β) η αύξηση των καθαρών εθνικών πρωτογενών δαπανών περιορίζεται στο 3,7% – δηλαδή κάτω από τον ρυθμό του ονομαστικού ΑΕΠ· και γ) η Ελλάδα είναι πιθανό να πραγματοποιήσει ένα ακόμη κέρδος 500 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (πάνω από το κέρδος 1,8 δισ. ευρώ το 2024) δεδομένων των μεταρρυθμίσεων σε μιρκοοικονομικό επίπεδο.

Τρίτον, η επίμονη προσπάθεια της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το πιο ακριβό μέρος του αποθέματος χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή των GLF – της επιτρέπει επίσης να διατηρεί το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πιο ευνοϊκό και να επιτρέπει ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους.

Τέταρτον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σαφές περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης δεδομένης της μείωσης των NPEs στο 4,6% (το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα στοιχεία το 2002) και την ορατή επιτάχυνση του εταιρικού δανεισμού (εν μέρει λόγω των κεφαλαίων του RRF ) σε 16% ετησίως τον Δεκέμβριο του 2024.

Bullish για τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ κατέχει σχεδόν 38 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους στο χαρτοφυλάκιό της PEPP (το οποίο αποτελεί περίπου το 43% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία. Η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταργήσει πλήρως τις ωριμάνσεις του PEPP φέτος. Η UBS υπολογίζει περίπου 2,2 δισ. ευρώ λήξεις ελληνικών ομολόγων το 2025. Αυτό υποδηλώνει ότι η μείωση των ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο PEPP της ΕΚΤ θα είναι ελάχιστη και, επομένως, τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται καλά λόγω της σπανιότητάς τους.

Η UBS σημειώνει επίσης ότι σχεδόν το 64% των νέων ελληνικών ομολόγων το 2024 έχουν κατανεμηθεί σε real money επενδυτές. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 12% σε σύγκριση με την κατανομή του 2023, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments