Παρά τη διατήρηση της στάσης market-weight στις ελληνικές μετοχές, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα κινηθεί στις 1.475 μονάδες σε ορίζοντα 12 μηνών, δηλαδή περίπου 8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ότι ένας πιθανός πολύ ισχυρός καταλύτης θα μπορούσε να ανατρέψει το βασικό της σενάριο, οδηγώντας σε σημαντικό ράλι την ελληνική αγορά.

Ο Ρόλος του Πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Goldman Sachs, η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία θα λειτουργήσει ως ισχυρός μοχλός ανόδου για τις ελληνικές μετοχές. Όπως αναφέρει, η ελληνική αγορά θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς η σταθεροποίηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη θα ενισχύσει τη μακροοικονομική και επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Οι δύο κλάδοι που εκτιμάται ότι θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση είναι:

  1. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (telecoms)
  2. Ο κλάδος των κοινωφελών υπηρεσιών (utilities)

Αυτοί οι τομείς, όχι μόνο θα υπεραποδώσουν σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής αγοράς, αλλά θα ξεπεράσουν και την απόδοση των μετοχών στις Αναδυόμενες Αγορές συνολικά.

Η Ευρύτερη Εικόνα στις Αναδυόμενες Αγορές

Η Goldman Sachs αναλύει ότι, παρά την αυξημένη αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές, οι μετοχές τους έχουν σημειώσει άνοδο 5% από τις αρχές του έτους. Το ασφάλιστρο κινδύνου έχει μειωθεί, ειδικά στους κυκλικούς κλάδους, με χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Λατινική Αμερική να εμφανίζουν κέρδη 13-20% τον τελευταίο μήνα.

Αν και οι αγορές παραμένουν ευάλωτες σε νέες γεωπολιτικές εντάσεις ή εμπορικές πολιτικές, η Goldman Sachs βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανόδου, ειδικά στην Κίνα, λόγω:

  • Ισχυρής αύξησης των εταιρικών κερδών
  • Επαρκούς δημοσιονομικής στήριξης
  • Πιθανού re-rating των κινεζικών μετοχών με βάση τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E)
Η Δυναμική του Τεχνολογικού Κλάδου

Επιπλέον, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι μετά από ένα ράλι 10% την προηγούμενη εβδομάδα, οι μετοχές της κινεζικής τεχνολογίας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) αυξήθηκαν κατά 12% επιπλέον.

Το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές της Κίνας μπορεί να συνεχιστεί, καθώς:

  • Οι αποτιμήσεις τους παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με τις τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ
  • Υπάρχει μεγάλο περιθώριο σύγκλισης των επιδόσεών τους με τις αμερικανικές AI μετοχές
Συμπέρασμα

Ενώ η Goldman Sachs τηρεί επιφυλακτική στάση για τις ελληνικές μετοχές, η πιθανή λήξη του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, οδηγώντας σε ράλι την ελληνική αγορά. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και των κοινωφελών υπηρεσιών είναι οι πιο πιθανοί κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα, στις Αναδυόμενες Αγορές, η Κίνα και οι τεχνολογικές μετοχές της συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενισχύοντας το συνολικό κλίμα στις αγορές.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments