Προσπάθεια «λείανσης» της κυβερνητικής ρητορικής και αποφόρτισης της έντασης

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο στην τραγωδία των Τεμπών καταδεικνύει τη μονοθεματική διάσταση που έχει λάβει η πολιτική συζήτηση στη χώρα. Η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα ζήτημα που δεν την ευνοεί, αλλά ταυτόχρονα καλείται να διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις, τα συλλαλητήρια και τις επικείμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη σημασία της λαϊκής κινητοποίησης, δηλώνοντας πως οι πολίτες θα τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων και θα απαιτήσουν ασφαλείς συγκοινωνίες. Παράλληλα, επιχείρησε να μετριάσει την κυβερνητική ρητορική και να αποκλιμακώσει την ένταση που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας, προειδοποιώντας κατά των ακροτήτων και των πολιτικών σχεδίων αποσταθεροποίησης.
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις. Παρά τη στρατηγική αποφόρτισης, η συζήτηση για τα Τέμπη παραμένει κυρίαρχη, καθιστώντας δύσκολη την αλλαγή της ατζέντας. Η φράση του πρωθυπουργού περί πιθανής πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση πυροδότησε σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, αν και κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει να αξιολογήσει το κλίμα μετά τις διαδηλώσεις, που ενδέχεται να έχουν ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις.
Η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται κρίσιμη. Στις 4 Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον Μάκη Βορίδη να αναλαμβάνει τον βασικό ρόλο στην κυβερνητική υπεράσπιση. Στις 5 Μαρτίου αναμένεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, όπου το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, οδηγώντας σε έντονη αντιπαράθεση. Η κυβερνητική στρατηγική σε αυτή τη «διαβολοβδομάδα» της Βουλής θα δοκιμαστεί, καθώς η διαχείριση της κρίσης και των πολιτικών αντιδράσεων θα καθορίσουν την επόμενη φάση της πολιτικής σκηνής.
Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το δυστύχημα. Το έγγραφο, που αναμένεται να φτάσει τις 200 σελίδες, θα καταδεικνύει παραβιάσεις ασφαλείας και χρόνιες παθογένειες του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος. Αναμένεται να θέσει προειδοποιήσεις προς τον ΟΣΕ, την Hellenic Train, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έλλειψη προδιαγραφών ασφαλείας και την υποστελέχωση του δικτύου. Οι αναφορές στην παρουσία υδρογονανθράκων και στην πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά τη σύγκρουση αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο πολιτικό τοπίο, όπου οι κοινωνικές πιέσεις και η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Η επιτυχία ή η αποτυχία της στη διαχείριση της κρίσης αυτής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Γιώργος Ευγενίδης
Facebook Comments