Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των οίκων αξιολόγησης, καθώς ξεκινούν οι πρώτες εκθέσεις για το 2025. Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά το 2024, η οποία σφραγίστηκε με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Scope, οι προσδοκίες για νέες θετικές αξιολογήσεις είναι αυξημένες.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το 2025 θα αποτελέσει έτος νέων αναβαθμίσεων, καθώς η οικονομία διατηρεί ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, συνεχίζει να απορροφά αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο κύκλος των αξιολογήσεων για το 2025 ξεκινά στις 7 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2024 αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από “σταθερές” σε “θετικές”. Ο DBRS είχε χορηγήσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα το 2023, δημιουργώντας προσδοκίες ότι μια νέα αναβάθμιση μπορεί να έρθει φέτος, είτε τον Μάρτιο είτε στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στις 14 Μαρτίου θα ακολουθήσει ο οίκος Moody’s, ο μόνος από τους πέντε κύριους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει ακόμα αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Η αξιολόγηση του Moody’s βρίσκεται ένα βήμα χαμηλότερα (Ba1), ωστόσο, με δεδομένη την αναθεώρηση των προοπτικών σε “θετικές” τον Σεπτέμβριο του 2024, αναλυτές εκτιμούν πως το 2025 μπορεί να είναι η χρονιά που θα αποδοθεί η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση. Η δεύτερη αξιολόγηση του Moody’s για το 2025 είναι προγραμματισμένη για τις 19 Σεπτεμβρίου.

Η Standard & Poor’s θα ανακοινώσει τη δική της αξιολόγηση στις 18 Απριλίου. Οι θετικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, καθώς και η συνεχιζόμενη βελτίωση του τραπεζικού τομέα, ενισχύουν τις πιθανότητες για περαιτέρω θετικές κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Η ελληνική αγορά ομολόγων συνέχισε να παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική το 2024, με αυξημένη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων επενδυτικών φορέων που είχαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα πάνω από μία δεκαετία. Σύμφωνα με στοιχεία της Barclays, 26 νέοι επενδυτικοί λογαριασμοί προστέθηκαν στη λίστα των Top-50 επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα το 2024.

Η επιτυχία των δύο μεγάλων εκδόσεων 10ετών και 30ετών ομολόγων, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αποδεικνύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο δείκτης των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη συνολική απόδοση στην Ευρωζώνη το 2024, μετά την Ιταλία.

Η πολιτική πρόωρης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους συνεχίζεται και το 2025, με σχέδιο αποπληρωμής δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Greek Loan Facility. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από 163,9% του ΑΕΠ το 2023 στο 147,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Συνολικά, η μείωση του χρέους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2029.

Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν πως η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s το 2025 θα ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, η UBS και η Wood θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά και ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται θετικά στις εξελίξεις.

Με την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών, το 2025 διαφαίνεται ως ένα ακόμα έτος θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία και τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.

Facebook Comments