Οι ανασχηματισμοί των κυβερνήσεων αποτελούσαν ανέκαθεν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και πολυσυζητημένα γεγονότα στον πολιτικό στίβο. Παρότι παραδοσιακά δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, η περίπτωση του επικείμενου ανασχηματισμού διαφέρει, καθώς όχι μόνο έχει προαναγγελθεί, αλλά φαίνεται να επεκτείνεται και να καθυστερεί πριν ακόμα ολοκληρωθεί.

Η αυριανή ημέρα θεωρείται η πλέον καθοριστική για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η σημερινή ημέρα, με την ορκωμοσία του Κώστα Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκλείεται ως πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, δεδομένου του συμβολισμού της και του γεμάτου προγράμματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ απομακρύνουν το ενδεχόμενο οποιασδήποτε ανακοίνωσης σήμερα. Ως εκ τούτου, οι πιθανότερες ημερομηνίες για την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι η Παρασκευή, με την ορκωμοσία των νέων υπουργών να πραγματοποιείται είτε το απόγευμα της ίδιας ημέρας είτε το πρωί του Σαββάτου.

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός είναι η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών, καθώς η αποχώρηση του Κωστή Χατζηδάκη από τη θέση δημιουργεί ένα σημαντικό κενό. Οι βασικοί υποψήφιοι για τη θέση είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, νυν υπουργός Παιδείας, και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο πρώτος θεωρείται ιδιαίτερα ικανός, όμως η μετακίνησή του θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς θα πρέπει να καλυφθεί η θέση του στο υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως, ο δεύτερος διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά έχει χαμηλή δημοφιλία.

Εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, σημαντικά είναι και τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον του Μάκη Βορίδη και του Σταύρου Παπασταύρου, με τον πρώτο να αντιμετωπίζει την πιθανότητα αποχώρησης από το Μέγαρο Μαξίμου και τον δεύτερο να διεκδικεί θέση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, αρκετοί πρώην υπουργοί επιδιώκουν την επιστροφή τους στην κυβέρνηση, μεταξύ αυτών οι Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκρέκας, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Καιρίδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόδοσή των υπουργών του θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κυβερνητικό έργο και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Η φυσική φθορά της κυβέρνησης, επιταχυνόμενη από γεγονότα όπως η τραγωδία στα Τέμπη, καθιστά απαραίτητη την ανανέωση και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος.

Ο ανασχηματισμός αυτός, λοιπόν, δεν είναι απλά μια διαδικασία ανακατανομής θέσεων, αλλά μια σημαντική πολιτική πράξη που θα καθορίσει τη δυναμική και τις προοπτικές της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να επηρεάσουν όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και το συνολικό πολιτικό τοπίο.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments