Η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS συνεχίζει να διατηρεί θετική στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι, παρά την ισχυρή τους απόδοση από τις αρχές του 2024, οι αποτιμήσεις τους παραμένουν ελκυστικές.

Παράλληλα, τα οικονομικά τους μεγέθη για το 2024 κρίνονται ως ιδιαίτερα ισχυρά, με την UBS να προβλέπει σταθερή πορεία στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ισχυρές πιστωτικές επιδόσεις και αναβαθμισμένες προβλέψεις

Η UBS σημειώνει ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2024 επιβεβαίωσαν την ενίσχυση της πιστωτικής δραστηριότητας. Τα εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια αυξήθηκαν έως και 15,7% ετησίως και 8,7% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Παράλληλα, οι τραπεζικές διανομές αυξήθηκαν, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει, καθώς σχεδιάζει να διανείμει το 60% των κερδών της από το 2025. Η UBS προχώρησε σε αναβαθμίσεις των προβλέψεων κερδοφορίας για όλες τις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά τους σχέδια. Σημειώνει ότι οι προοπτικές για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες, ενώ το κόστος κινδύνου εκτιμάται ότι θα μειωθεί σταδιακά.

Παραγωγή κεφαλαίου και μέρισμα

Η UBS επισημαίνει ότι οι τράπεζες διατηρούν ισχυρή παραγωγή κεφαλαίου, με τις πληρωμές μερισμάτων να αυξάνονται. Από το 2025, ο στόχος είναι το payout ratio να ξεπεράσει το 50%, με την Εθνική Τράπεζα να στοχεύει στο 60%. Παράλληλα, οι τράπεζες προχωρούν σε προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Η Alpha Bank αναμένεται να χρησιμοποιήσει έως και το 75% των κερδών της για αγορές μετοχών, η Eurobank το 43%, η Εθνική το 30%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, διανέμοντας το 100% των κερδών της σε μετρητά.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Η UBS επισημαίνει ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο ενδέχεται να επηρεάσουν τα κεφάλαια των τραπεζών. Η Eurobank απέκτησε την Ελληνική Τράπεζα, η Alpha Bank εξαγόρασε την AstroBank στην Κύπρο, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν τη στρατηγική ανάπτυξης των τραπεζών, διατηρώντας παράλληλα ευελιξία στο κεφαλαιακό τους προφίλ.

Προβλέψεις για το μέλλον

Η UBS εκτιμά ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν σταθερά τα επόμενα τρία χρόνια, μετά την κορύφωση του 2024. Προβλέπει ελαφρά πτώση του NII για το 2025 στην Εθνική Τράπεζα (-8%) και την Πειραιώς (-8%), ενώ η Eurobank αναμένεται να επωφεληθεί από υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Από το 2027, οι εκτιμήσεις για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) είναι πιο αισιόδοξες από τις προηγούμενες προβλέψεις, ενισχύοντας τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών.

Ελκυστικές αποτιμήσεις

Παρά την ισχυρή άνοδο των ελληνικών τραπεζικών μετοχών κατά 35% το 2024, η UBS θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν να είναι ελκυστικές. Οι ελληνικές τράπεζες υπεραποδίδουν έναντι των αναδυόμενων αγορών, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων παραμένει χαμηλή στο 3,6%, ενισχυμένη από την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s.

Προτιμήσεις της UBS

Μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 και τις σημαντικές μεταβολές στις τιμές των μετοχών, η UBS εκτιμά ότι οι προοπτικές ανόδου για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank είναι περιορισμένες. Ωστόσο, διατηρεί ως κορυφαία επιλογή την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της σταθερής κερδοφορίας, της ισχυρής καταθετικής βάσης και της ελκυστικής αποτίμησής της. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Eurobank παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της ισχυρής της παρουσίας σε περιφερειακές αγορές και της ευελιξίας κεφαλαίου που διαθέτει.

Εκτιμήσεις τιμών-στόχων

Η UBS θέτει ως τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες:

  • Alpha Bank: 2,358 ευρώ (15% ανοδικό περιθώριο)
  • Eurobank: 3,20 ευρώ (22% ανοδικό περιθώριο)
  • Εθνική Τράπεζα: 11,60 ευρώ (15% ανοδικό περιθώριο)
  • Τράπεζα Πειραιώς: 6,30 ευρώ (19% ανοδικό περιθώριο)

Συνολικά, η UBS εξακολουθεί να διατηρεί τη θετική της στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι παρά τις προκλήσεις, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και οι ευνοϊκές αποτιμήσεις δημιουργούν ευκαιρίες για επενδυτές.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments