«Κραχ» στο ΧΑ – «Χάθηκαν» €5,3 δισ. – Sell-off στη Wall

Οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές των μετοχών συνεχίστηκαν και σήμερα στο χρηματιστήριο, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 1.600 μονάδες. Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έχει οδηγήσει σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.
Η νέα επιβολή πρόσθετων δασμών 34% από την Κίνα στα αμερικανικά προϊόντα έδωσε το έναυσμα για ένα ακόμη κύμα πωλήσεων στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Η προοπτική ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες εντείνει την αβεβαιότητα και οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.597,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,83%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έφτασε έως τις 1.578,52 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 5,97%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 7,96%, περιορίζοντας τα κέρδη του έτους στο 8,70%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 5,3 δισ. ευρώ σήμερα και συνολικά κατά 7,1 δισ. ευρώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ. Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 7,15%.
Ο όγκος συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 415,827 εκατ. ευρώ, με συνολικά 92.274.992 μετοχές να αλλάζουν χέρια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 5,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,08%.
Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν πτωτικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι Optima (-8,60%), Eurobank (-7,77%), Πειραιώς (-7,41%), Alpha Bank (-6,99%) και Εθνική (-6,43%).
Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ήταν η Alpha Bank και η Eurobank, με 26.936.550 και 18.376.444 μετοχές αντίστοιχα. Σε αξία συναλλαγών, ξεχώρισαν η Πειραιώς με 76,08 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 61,05 εκατ. ευρώ.
Το κλίμα ήταν έντονα αρνητικό, καθώς μόλις 4 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 117 σημείωσαν πτώση και 5 παρέμειναν αμετάβλητες. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στις μετοχές Μπήτρος (+5,74%) και Minerva (+1,68%), ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Ιντερτέκ (-17,59%) και Παϊρης (-11,21%).
Η γενικευμένη πτώση στις αγορές αναμένεται να συνεχιστεί όσο η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει αυξημένη. Η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για ύφεση επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οδηγώντας σε αυξημένη μεταβλητότητα και πιέσεις στις αγορές.
Sell off στη Wall Street
“Βουτιά” για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο, αφού κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα να ανακοινώνει πρόσθετους δασμούς ύψους 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου ως αντίμετρο στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί κατά 3% ή περίπου 1.250 μονάδες στις 39.300, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,6% στις 5.202 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq καταγράφει βουτιά 3,75% στις 15.930 μονάδες.
Facebook Comments