Αναστολή ποινικών διώξεων για ρυθμισμένα χρέη – «Ανάσα» για τους οφειλέτες

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο, τις ΔΟΥ και τις δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο την ελάφρυνση της δικαστικής πίεσης και την ενίσχυση της οικονομικής επανένταξης των πολιτών.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο νέο σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά θα κατατεθεί τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις για όσους ρυθμίσουν και εξυπηρετούν κανονικά τα χρέη τους. Η τροπολογία αυτή αναμένεται να αποτελέσει μία ουσιαστική παρέμβαση για χιλιάδες πολίτες που, ενώ συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη δικαστική απειλή.
Η βασική πρόβλεψη της τροπολογίας είναι ότι η ποινική δίωξη για χρέη προς το Δημόσιο θα αναστέλλεται για όσο διαρκεί η ρύθμιση και θα εξαλείφεται εφόσον το χρέος εξοφληθεί. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο οφειλέτης σταματήσει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση, η δικαστική διαδικασία θα επανεκκινείται. Πρόκειται για ένα μέτρο με σαφές κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, καθώς, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «δεν κοστίζει στο κράτος, αλλά διευκολύνει πολύ τους πολίτες».
Το νέο πλαίσιο προσφέρει ουσιαστική στήριξη ιδίως σε οφειλέτες με υψηλά ποσά, άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι ακόμη και αν είχαν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση, κινδύνευαν με ποινική δίωξη λόγω της ερμηνείας του ισχύοντος νόμου από τις ελεγκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, βάσει του ν. 1882/1990, η ρύθμιση δεν θεωρείται εξόφληση, με αποτέλεσμα να κινούνται ποινικές διαδικασίες παρά το γεγονός ότι οι οφειλέτες τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους.
Η τροπολογία προβλέπει ότι, για όσο ισχύει η ρύθμιση ή υπάρχει αναστολή είσπραξης, δεν θα υποβάλλεται αίτηση ποινικής δίωξης από τη φορολογική διοίκηση. Μόνο εφόσον ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία.
Ο ισχύων νόμος προέβλεπε ποινή φυλάκισης για οφειλέτες που καθυστερούσαν για πάνω από τέσσερις μήνες την καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο. Ανάλογα με το ύψος του χρέους, η ποινή μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια, εφόσον το συνολικό ποσό υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ. Η άσκηση ποινικής δίωξης γινόταν μετά από αίτηση των προϊσταμένων των ΔΟΥ ή άλλων ελεγκτικών κέντρων προς τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Με την αλλαγή αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πιο δίκαιο και ευέλικτο σύστημα είσπραξης οφειλών, που ανταμείβει τη συνέπεια και αποτρέπει την περιττή επιβάρυνση των πολιτών και του δικαστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα ότι η συμμόρφωση και η συνεργασία με το κράτος μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τον πολίτη όσο και για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Facebook Comments