Σημαντικές διακυμάνσεις καταγράφονται στα επίπεδα κόστους κινδύνου (Cost of Risk – COR) των τραπεζών στην Ευρώπη, με τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ισπανίας να διατηρούν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αξιολόγησης, όπως επισημαίνει ο οίκος Morningstar DBRS.

Ακολουθεί η Γερμανία, όπου καταγράφηκε επιδείνωση του δείκτη κυρίως λόγω της DZ Bank και των υψηλότερων προβλέψεων για καταναλωτικά δάνεια και εμπορικά ακίνητα.

Στην Ισπανία, η εικόνα επηρεάζεται δυσανάλογα από τις Banco Santander και BBVA, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα COR λόγω της έκθεσής τους σε αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, εξαιρώντας τις δύο αυτές μεγάλες τράπεζες, οι υπόλοιπες ισπανικές τράπεζες παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με το 2023.

Αντιθέτως, θετική εικόνα παρουσιάζουν οι τραπεζικοί όμιλοι στη Σκανδιναβία, με τις τράπεζες σε Δανία, Σουηδία και Φινλανδία να διατηρούν πολύ χαμηλά επίπεδα COR. Εντυπωσιακά χαμηλά παραμένουν τα επίπεδα και στην Ιρλανδία, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην αποδέσμευση προβλέψεων – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί εντός του 2025. Αντίστοιχη δυναμική παρατηρείται και στην Πορτογαλία, με πρωταγωνιστή την Caixa Geral de Depósitos (CGD).

Η μεγαλύτερη μείωση κόστους κινδύνου στην Ευρώπη καταγράφηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, με πτώση 90 μονάδων βάσης, παρά τις πρόσθετες προβλέψεις στο β’ εξάμηνο του 2024. Η Alpha Bank, αν και είδε άνοδο στο COR κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατάφερε να περιορίσει το ετήσιο επίπεδο κάτω από αυτό του 2023, επωφελούμενη από την αύξηση των δανείων στο δεύτερο εξάμηνο.

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο COR καταγράφηκαν σε Αυστρία, Βέλγιο και Γερμανία, κυμαινόμενες ωστόσο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (7-10 μονάδες βάσης).

Συνολικά, οι τράπεζες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας πέτυχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις κόστους κινδύνου από το 2023, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή σταθεροποίηση του κλάδου στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments