Το Sell America είναι το κυρίαρχο trade

Την πολιτική των αγορών δεν μπορεί να την αγνοήσει και να την νικήσει κανείς. Λίγες μόνο ώρες αφού τέθηκαν σε ισχύ οι σαρωτικοί δασμοί που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την «Ημέρα Απελευθέρωσης», ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε ξαφνική στροφή.
Ανακοίνωσε πάγωμα 90 ημερών για τους περισσότερους δασμούς, διατηρώντας πάντως τον βασικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές. Η στροφή Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων επτά ετών στην Wall Street, ωστόσο η ευφορία δεν κράτησε. Οι κίνδυνοι από την εμπορική πολιτική δεν «έσβησαν» και παραμένουν σημαντικοί: Οι δασμοί συνεχίζουν να είναι υψηλοί, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με τις επιπτώσεις αυτού να αναμένεται να έχουν παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ η αβεβαιότητα διατηρείται καθώς η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τραμπ αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά για τη συνέχεια. Και αυτό αποτυπώθηκε στην πορεία του δολαρίου και των αμερικάνικων ομολόγων όπως και στο ταμπλό της Wall Street στη συνέχεια. Και η μετάφραση όλων αυτών είναι ότι η αγορά έχει χάσει την πίστη της στα assets των ΗΠΑ και το Sell America είναι το κυρίαρχο trade.
Σύμφωνα με αναλυτές, το ξεπούλημα των Αμερικάνικων ομολόγων το οποίο και είχε ενταθεί την ημέρα που ανακοινώθηκε η 90ημερα παύση, είναι κυρίως αυτό που ώθησε τον Τραμπ να υποχωρήσει. Νωρίτερα είχε… μάταια προτρέψει τους επενδυτές να… χαλαρώσουν και να μην τρομάζουν από την αναταραχή, οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούσαν: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο sell-off, αλλιώς κινδυνεύει να βιώσει τη δική της στιγμή “Λιζ Τρας”», είχε διαμηνύσει νωρίτερα η JP Morgan αναφερόμενη στην επίθεση που δέχτηκαν τα βρετανικά ομόλογα λόγω της πολιτικής της Τρας το 2022, η οποία αναγκάστηκε όχι μόνο να την πάρει πίσω αλλά και να παραιτηθεί.
Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κοντά στο 5%, έχοντας καταγράψει άνοδο 60 μ.β αυτή την εβδομάδα – τη μεγαλύτερη από το 1982-, με το άγριο ξεπούλημα να πυροδοτεί φόβους ότι διεθνή κεφάλαια φεύγουν μαζικά από όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ. Τα αμερικάνικα ομόλογα, που μαζί με το δολάριο θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο, μπήκαν στο επίκεντρο του διεθνούς κύματος ρευστοποιήσεων.
Μετά τη στροφή των 90 ημερών του Τραμπ το sell-off στα αμερικάνικα ομόλογα δεν σταμάτησε, με τις ανησυχίες να παραμένουν καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η εμπιστοσύνη στην πολιτική και την αξιοπιστία των ΗΠΑ έχει χαθεί.
Επίσης ξεκάθαρο είναι ότι στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων Τραμπ βρίσκεται η Κίνα. Το φάντασμα ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει προκαλέσει τόσο σοβαρό πλήγμα στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που αναλυτές κάνουν λόγο για επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κολλήσει σε ένα άνευ προηγουμένου και ακριβό “παιχνίδι της κότας” (chicken game) και όπως φαίνεται δεν είναι πρόθυμες να υποχωρήσουν», σημείωσε η Nomura.
Ένας σημαντικός λόγος που και η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ βρέθηκε στη δίνη του sell-off είναι πως πέραν των «φανερών» αντίποινων, υπάρχουν και τα… κρυφά: «Οι αγορές ανησυχούν ότι Κίνα και άλλες χώρες θα μπορούσαν να “ξεφορτωθούν” τα αμερικάνικα ομόλογα ως εργαλείο αντιποίνων», σημειώνει η BNP Paribas. «Τα αντίποινα της Κίνας έχουν εγείρει ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να κάνει με το τεράστιο ποσό αμερικάνικων ομολόγων που κατέχει», επισημαίνει η Capital Economics.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι αμερικάνικων ομολόγων. Από το σύνολο των ομολόγων αξίας 29 τρισ. δολ των ΗΠΑ, τα 8,5 τρισ. δολ., σχεδόν το 30%, κατέχονται από ξένους επενδυτές. Η Ιαπωνία κατέχει κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αξίας 1,08 τρισ. δολ, η Κίνα 760 δισ. δολ, το Ηνωμένο Βασίλειο 723 δισ. δολ, το Λουξεμβούργο 424 δισ. δολ, τα νησιά Κέιμαν (419 δισ. δολ), ο Καναδάς (379 δισ.), το Βέλγιο (375 δισ. ), η Ιρλανδία (336 δισ.), η Γαλλία (332 δισ.) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Ελβετία με 289 δισ. δολ.
Όπως σημείωσε η Deutsche Bank εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. «Ο κίνδυνος είναι η επόμενη φάση να είναι ένας ξεκάθαρος οικονομικός πόλεμος που περιλαμβάνει την ιδιοκτησία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων από την Κίνα», τόνισε. «Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε έναν τέτοιο πόλεμο: θα πληγεί τόσο ο ιδιοκτήτης (Κίνα) όσο και το παραγωγός (ΗΠΑ) αυτών των assets. Ο χαμένος θα είναι η παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, δεν είναι η εγκατάλειψη της θεμελιώδους πολιτικής των ΗΠΑ αλλά μια εναλλακτική οδός για την επίτευξή της, και σε αυτό το περιβάλλον η καταστροφική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί», προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Όπως εξήγησε παρά την 90ήμερη παύση των αμοιβαίων δασμών, με εξαίρεση την Κίνα, η μεγάλη, ευρείας βάσης και ταχεία αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 10% και στο 25% σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς αντιπροσωπεύει μια διαταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ η διακοπή του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει σοβαρές επιπτώσεις. «Οι ανατρεπτικές επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο οίκος, προειδοποιώντας πως οι διεθνείς αγορές θα μπορούσαν πραγματοποιήσουν πολλαπλά sell-offs. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, σε περίπτωση που παρέλθει η περίοδος της «παύσης» χωρίς να τεθούν σε ισχύ ικανοποιητικές δασμολογικές συμφωνίες.
Facebook Comments