Η ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) από την ελληνική κυβέρνηση έγινε αιφνιδιαστικά χθες το πρωί, ωστόσο όλα δείχνουν ότι προηγήθηκε ενδελεχής διπλωματική προεργασία.

🟦 “Ήμασταν ενήμεροι”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας τις επαφές της Αθήνας με εταίρους πριν την ανακοίνωση.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε επικοινωνία με κράτη-μέλη και συμμάχους, ώστε η ελληνική κίνηση να μην αιφνιδιάσει εκεί όπου δεν έπρεπε.

Τέλος στην ευρωπαϊκή εκκρεμότητα

Με το ΘΧΣ, η Ελλάδα εκπληρώνει υποχρέωση προς την Ε.Ε. που εκκρεμούσε από τον Μάρτιο του 2021. Η καθυστέρηση είχε ήδη οδηγήσει σε καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πιο πρόσφατη εκείνη της 27ης Φεβρουαρίου.

Μήνυμα προς Άγκυρα μέσω… Χάγης

Ο χάρτης αποτυπώνει οριοθετημένες και δυνητικές θαλάσσιες ζώνες, βασισμένος στις ελληνικές θέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μέση γραμμή για τις μη οριοθετημένες περιοχές, αφήνοντας ξεκάθαρο άνοιγμα για προσφυγή στη Χάγη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσω διαλόγου και διεθνούς δικαίου.

Αναμενόμενη η τουρκική απάντηση

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να δηλώσει ότι ο ελληνικός χάρτης «δεν έχει νομική ισχύ» για την Τουρκία, προαναγγέλλοντας δική του κατάθεση χάρτη στα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO.

🟥 Η Αθήνα αναμένει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, με το ΚΥΣΕΑ σε πλήρη επιφυλακή.

Facebook Comments