Ο Τραμπ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τις αγορές: αυτό της εποχής του χάους – Θα… αντέξει το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και ήταν αναμενόμενο, συγχρονίστηκε με την κίνηση των διεθνών αγορών, τόσο στη βουτιά, που προκάλεσε η «Ημέρα Απελευθέρωσης» και η ανακοίνωση Τραμπ για τους δασμούς, όσο και στο ράλι που έφερε η «Ημέρα Υποχώρησής» του και το 90ήμερο πάγωμα των επιπλέον δασμών.
Η εικόνα των αγορών (και του Χ.Α) ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, η οποία και κυριαρχείται από έντονη μεταβλητότητα, δείχνει ότι η αβεβαιότητα στο επενδυτικό κλίμα δεν έχει φύγει, ενώ οι κίνδυνοι συνεχίζουν να είναι υψηλοί, συνεπώς, προς το παρόν, το πολυετές υψηλό των 1.750 μονάδων που άγγιξε ο Γενικός Δείκτης στα τέλη Μαρτίου αποτελεί ιστορία αλλά και στόχο για το υπόλοιπο του έτους.
Όπως έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, όλα μπορούν να «ακυρωθούν» από μία νέα αρνητική είδηση στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, όποτε οι επενδυτές αναμένεται να διατηρήσουν την επιφυλακτικότητά τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε βεβαιότητες που στήριζαν την παγκόσμια οικονομία και εισήγαγε εξαιρετικά επίπεδα αστάθειας και σύγχυσης, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της εποχής του χάους.
Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας οδηγεί σε δύο διακριτές επιλογές τους διαχειριστές που μειώνουν τις μετοχικές τοποθετήσεις ή τις θέσεις σε ομόλογα που θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα αποτελέσουν ασφαλή επένδυση, υποστηρίζουν οι αναλυτές: η πρώτη είναι η αυτονόητη αυξημένη διακράτηση ρευστών διαθεσίμων προσβλέποντας σε κατάλληλες τοποθετήσεις όταν η ορατότητα βελτιωθεί. Η δεύτερη αφορά τις τοποθετήσεις σε χρυσό που αναβαθμίζει το ρόλο του ως επενδυτικού καταφυγίου.
Όπως σημειώνει και η Depolas Investment Services, η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά με μειούμενο ρυθμό. Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.680-1.700 μονάδων αποτελεί μια κρίσιμη αντίσταση στην παρούσα φάση, κατά τη χρηματιστηριακή, η οποία δεν αναμένεται να διασπαστεί ανοδικά παρά μόνο στην περίπτωση που αυξηθεί η ορατότητα.
Εν τω μεταξύ, τα θετικά νέα για την Ελλάδα και ελληνική αγορά, ήταν πολλά το τελευταίο διάστημα, και δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιηθούν.
Η Jefferies και η Citigroup σημείωσαν πως δεν ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες και τις θεωρούν ένα ελκυστικό trade, η Deutsche Bank αναβάθμισε τις τιμές-στόχους των μετοχών των συστημικών τραπεζών, τονίζοντας πως αποτελούν ένα μοναδικό story αξίας, η Fitch έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη Eurobank και την Εθνική, ενώ η DBRS αναβάθμισε τις δύο τράπεζες ένα σκαλοπάτι πάνω από το investment grade.
Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί και ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, οι ευοίωνες προοπτικές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και πολλών από τις υπόλοιπες, διαμορφώνουν ελκυστικές αποτιμήσεις με πολλά P/E να είναι μονοψήφια (τράπεζες, ΜΟΗ, Helleniq Energy, Metlen, Titan, Jumbo, Aegean κοκ), δείκτη P/BV μονοψήφιο και υψηλές μερισματικές αποδόσεις με το σύνολο των χρηματικών διανομών να διαμορφώνονται φέτος πάνω από τα €5 δισ.
Μια εξέλιξη η οποία σίγουρα δεν βοήθησε την ελληνική αγορά, η οποία χρειαζόταν έναν θετικό καταλύτη εν μέσω του πλήγματος που είχε δεχθεί από το διεθνές sell-off, είναι ότι ο FTSE Russell ανέβαλε για τον Σεπτέμβριο το ραντεβού για την αναβάθμιση του Χ.Α., καθώς, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, τελικά δεν άλλαξε πίστα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο οίκος είχε θέσει το Χ.Α. στον προθάλαμο της αναβάθμισης τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι το πληροί όλα τα κριτήρια, ωστόσο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, που παρέμενε κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, αποτελούσε “αγκάθι”. Υπήρχαν εκτιμήσεις λοιπόν ότι, καθώς η Moody’s έδωσε τελικά το investment grade στις 14 Μαρτίου, θα άνοιγε ο δρόμος και για την επιστροφή του Χ.Α. στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών, κατά την αναθεώρηση αυτής της εβδομάδας του FTSE Russell. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο οίκος, η ετυμηγορία της Moody’s είναι πολύ πρόσφατη και θέλει χρόνο ώστε να εξεταστεί.
Το υψηλό 15 ετών στις 1.750 μονάδες, η υποχώρηση στο χαμηλό των 1.450 μονάδων της 7ης Απριλίου αλλά και η αντίδραση που έβγαλε άμεσα ο Γενικός Δείκτης είναι εντυπωσιακά ορόσημα, τα οποία θέτουν ήδη από τον Απρίλιο ένα εύρος τιμών με το οποίο η αγορά της Αθήνας θα αναμετρηθεί στο υπόλοιπο του έτους, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.
Το Χ.Α. διαθέτει νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς δεν θα πληγούν από τους δασμούς, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό δεν παραμένουν γεμάτες συναισθηματισμό, με όσα αυτός συνεπάγεται για την απόκλιση των αγοραίων από τις “δίκαιες” τιμές διαπραγμάτευσης. Οι μεν 1.750 μονάδες του Γενικού Δείκτη και η έξαρση των τραπεζικών μετοχών προφανώς θύμιζαν “magnificent” Χρηματιστήριο και κεφαλαιαγορά, ωστόσο η απότομη, εισαγόμενη αντιστροφή της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου και το sell-off που την ακολούθησε, προφανώς εμπεριείχαν δόσεις υπερβολής.
Πάντως, όπως τονίζει ο αναλυτής, τη στιγμή που η Wall Street κινείται σε ρυθμούς bear market, το “ταπεινό” Χ.Α., καταγράφει αξιόλογα φετινά κέρδη. Προφανώς υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των επιμέρους τίτλων, αλλά η γενική εικόνα, όπως και οι προοπτικές, παρά τις όποιες διορθώσεις, παραμένουν θετικά. Διαγραμματικά η μακροπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική ενόσω αυτός παραμένει υψηλότερα από τις 1.500 μονάδες, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης.
Η Alpha Finance σημείωσε από την πλευρά της ότι παρά τη δυσκολία των εκτιμήσεων στην παρούσα συγκυρία, διατηρεί θετική στάση για την ελληνική αγορά μεσοπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη, πρώτον, την ανθεκτικότητα της οικονομίας, καθώς ο αντίκτυπος από την ανακοίνωση δασμών από τις ΗΠΑ αναμένεται να είναι περιορισμένος στην Ελλάδα, και, δεύτερον, τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να διαπραγματεύεται σε P/E 7,9x (περίπου 30% discount σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο του Χ.Α. και το τρέχον P/E των Stoxx 600 και MSCI EM).
Βραχυπρόθεσμα οι αναλυτές της χρηματιστηριακής παραμένουν πιο επιφυλακτικοί, αναμένοντας ότι η μεταβλητότητα στις αγορές θα παραμείνει αυξημένη για το επόμενο διάστημα, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις.
Facebook Comments