Η UBS επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος των δασμών δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στις χρηματοοικονομικές αγορές, παρά τη σχετική εξομάλυνση της αβεβαιότητας. Σε νέα της ανάλυση, η ελβετική τράπεζα παρουσιάζει δύο σενάρια εξέλιξης των αγορών έως το 2027, τα οποία βασίζονται στην πορεία των εμπορικών δασμών.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι ισχύοντες δασμοί (γενικοί 10%, ειδικοί 145% στις εισαγωγές από την Κίνα) θα παραμείνουν σταθεροί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των δασμών προς την Κίνα στο 60%, με διατήρηση των καθολικών δασμών στο 10%. Η δεύτερη εκδοχή θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο από την επενδυτική κοινότητα.

Ωστόσο, σε αμφότερα τα σενάρια, η UBS εκτιμά ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη αγγίξει τα χαμηλά τους. Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται πτώση 13%, ενώ στο δεύτερο η βουτιά υπολογίζεται στο 7% από τα επίπεδα της 21ης Απριλίου. Η τράπεζα τονίζει ότι ο “πάτος” των αγορών θα έρθει πιθανότατα στις αρχές του τρίτου τριμήνου, καθώς η επίδραση των δασμών και η πιθανότητα ύφεσης δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί επαρκώς στις αποτιμήσεις.

Ειδικά για τις ΗΠΑ, η UBS θεωρεί πιθανό να σημειωθεί ύφεση στην εγχώρια ζήτηση από το τρίτο τρίμηνο του 2025, με μια απότομη αλλά σύντομη πτώση του ΑΕΠ και ενδεχόμενη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο. Αν το σενάριο δασμών επιβεβαιωθεί με μειώσεις προς την Κίνα, η UBS βλέπει τον S&P 500 να ανακάμπτει στις 5.500 μονάδες έως το τέλος του 2025.

Το 2026 αναμένεται να είναι έτος περιορισμένων κερδών, με την UBS να προβλέπει αποδόσεις μόλις 5-6% στον S&P 500. Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική εκτιμάται ότι θα έχει ασθενέστερη υποστηρικτική επίδραση σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 4,5-5% στο δ’ τρίμηνο, καθυστερώντας πιθανές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών είναι πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του 2025, λόγω καλύτερων κυκλικών προοπτικών και δημοσιονομικής επέκτασης. Ωστόσο, το 2026 η UBS προβλέπει σύγκλιση αποδόσεων Ευρώπης-ΗΠΑ.

Για τις αναδυόμενες αγορές, οι προοπτικές είναι αρνητικές: η ασθενής κινεζική ανάπτυξη, η πίεση στο παγκόσμιο εμπόριο και η περιορισμένη υποστήριξη από το συνάλλαγμα και τις αποτιμήσεις, οδηγούν την UBS να υιοθετεί ουδέτερη στάση, μετά από μία περίοδο θετικής τοποθέτησης υπέρ των κινεζικών μετοχών.

Η εικόνα για τις παγκόσμιες αγορές παραμένει θολή, με βασικούς παράγοντες την πορεία του πληθωρισμού, τη συμπεριφορά της Fed και τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, οι οποίοι θα καθορίσουν την επόμενη μεγάλη κίνηση των μετοχικών δεικτών.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments