Κρ. Γκεοργκίεβα: «Πρότυπο για όλους» η Ελλάδα

«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τονίζοντας τη χώρα ως παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες οικονομίες.
Η τοποθέτηση της κας Γκεοργκίεβα ήρθε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη. Όπως δήλωσε η ίδια, η Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στην ΕΕ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες με έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Από ελλείμματα περάσαμε σε πλεονάσματα. Η χώρα προχωρά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ανταγωνιστική σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της ψηφιοποίησης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνολογίας για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, με υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές, διαφανείς και λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε τη μεταμόρφωση της Ελλάδας, συγκρίνοντας την τωρινή εικόνα με την εποχή της οικονομικής κρίσης. «Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η χώρα μας ήταν στο επίκεντρο των Συνόδων του ΔΝΤ ως παράδειγμα προς αποφυγή. Σήμερα, οι αξιωματούχοι του Ταμείου μιλούν για την Ελλάδα με σεβασμό και θαυμασμό», σημείωσε.
Ο νέος υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της δουλειάς, της υπευθυνότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που, όπως είπε, βοήθησαν την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών.
«Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της μια γκρίζα δεκαετία. Σήμερα, είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε μια περήφανη χώρα, μια κοινωνία που αγωνίστηκε και τα κατάφερε», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών σε τομείς όπως η στήριξη των πολιτών, η δημιουργία ευκαιριών και ο εκσυγχρονισμός του κράτους. «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», υπογράμμισε.
Η συνάντηση αυτή στέλνει ισχυρό μήνυμα για την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Facebook Comments