Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δασμών ύψους 125% σε επιλεγμένες αμερικανικές εισαγωγές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις. Ο οικονομικός αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου φαίνεται να επιβαρύνει σημαντικά ορισμένες κινεζικές βιομηχανίες, οδηγώντας το Πεκίνο σε πιθανή αναθεώρηση της πολιτικής του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι κινεζικές αρχές εξετάζουν την κατάργηση των πρόσθετων δασμών για ιατρικό εξοπλισμό και βιομηχανικά χημικά, όπως το αιθάνιο, ένα βασικό υλικό για την παραγωγή πλαστικών. Εξετάζεται επίσης η άρση των δασμών για μισθώσεις αεροπλάνων, δεδομένου ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες —συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών— δεν κατέχουν τα αεροσκάφη τους αλλά τα μισθώνουν, καθιστώντας την επιβάρυνση από δασμούς οικονομικά ασύμφορη.

Οι εξαιρέσεις αυτές αντανακλούν αντίστοιχες κινήσεις των ΗΠΑ, που πρόσφατα εξαίρεσαν ηλεκτρονικά είδη από τον δασμό 145% στις κινεζικές εισαγωγές. Παρά την αντιπαράθεση, οι δύο οικονομίες παραμένουν στενά συνδεδεμένες, με βασικές βιομηχανίες να εξαρτώνται έντονα από προϊόντα της άλλης πλευράς.

Ενδεικτικά, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλαστικών παγκοσμίως, αλλά αρκετά εργοστάσια βασίζονται σε εισαγόμενο αιθάνιο από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, τα κινεζικά νοσοκομεία χρησιμοποιούν προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό από αμερικανικές εταιρείες όπως η GE Healthcare Technologies Inc.

Το σχέδιο εξαιρέσεων παραμένει υπό διαμόρφωση και δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, το Πεκίνο εξετάζει την άρση δασμών σε τουλάχιστον οκτώ προϊόντα ημιαγωγών, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα τσιπ μνήμης, κάτι που ενδέχεται να πλήξει την Micron Technology Inc., έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη εξαιρέσει smartphones, υπολογιστές και άλλα τεχνολογικά προϊόντα από τους δασμούς, προσφέροντας προσωρινή ανάσα σε εταιρείες όπως Apple Inc. και Nvidia Corp.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας συνεχίζεται, όμως οι αμοιβαίες εξαιρέσεις αφήνουν περιθώριο για αποκλιμάκωση και επαναπροσδιορισμό στρατηγικών.

Facebook Comments