Citi: Κυρίαρχο το κλίμα αβεβαιότητας στη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Αναλυτές και οικονομολόγοι της Citigroup πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με επενδυτές και εκπροσώπους εθνικών και διεθνών αρχών κατά τη διάρκεια της ετήσιας εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η οποία ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο.
Το κυρίαρχο μήνυμα ήταν αυτό της απόλυτης αβεβαιότητας, η οποία σκίασε κάθε άλλο θέμα συζήτησης. Όπως σημειώνει η Citi, η λέξη “αβεβαιότητα” ήταν η πιο συχνή στη σύνοδο, με το ίδιο το ΔΝΤ να προχωρά σε μια ασυνήθιστη διευκρίνιση: οι προβλέψεις του είναι «αναφοράς» και όχι βασικές, καθώς βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα έως τις 4 Απριλίου.
Η αβεβαιότητα αυτή ερμηνεύεται ως άμεσος κίνδυνος, αφού κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας. Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025 στο 2,8%, ενώ η μεγαλύτερη υποβάθμιση αφορά τις ΗΠΑ, στο 1,8% (-0,9 ποσοστιαίες μονάδες). Η επενδυτική στάση στην Ουάσιγκτον απέναντι στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα αρνητική, με τους επενδυτές να εμφανίζονται bearish απέναντι στα αμερικανικά assets, εκτιμώντας ότι η ύφεση είναι πιθανή εξαιτίας των δασμών και της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας.
Οι οικονομολόγοι της Citi παρατηρούν έντονη δυσπιστία από τους επενδυτές σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ανάπτυξης και περικοπών δαπανών. Αυτές οι αμφιβολίες οδήγησαν σε αποστροφή προς τα αμερικανικά ομόλογα, ενίσχυση της τάσης για ασθενέστερο δολάριο και στροφή σε εναλλακτικές αγορές.
Παρά τις ανησυχίες, η Citi θεωρεί πως το αρνητικό κλίμα απέναντι στις ΗΠΑ είναι υπερβολικό, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με βασικούς εμπορικούς εταίρους. Πιθανές συμφωνίες με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να μετριάσουν τις ανησυχίες. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη στις χρηματοδοτικές αγορές δείχνει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για παρέμβαση από τη Fed, ενώ η εμπειρία από την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (επί Λιζ Τρας) δείχνει πως υπάρχει τρόπος παρέμβασης χωρίς να διακυβεύεται η μάχη κατά του πληθωρισμού.
Όσον αφορά την Ευρώπη, οι αναλυτές της Citi διαπιστώνουν έλλειψη σαφούς στρατηγικής σε σχέση με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Η ήπια στάση της Ευρώπης έναντι της Κίνας και η απροθυμία να συμμετάσχει σε μια πιο επιθετική εμπορική στρατηγική συνιστούν τροχοπέδη για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.
Για τις αναδυόμενες αγορές, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι υπάρχει συγκρατημένη ρητορική από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν επιθυμούν να δράσουν βιαστικά ενόψει ενός αβέβαιου περιβάλλοντος. Η διατήρηση νομισματικής ευελιξίας είναι κρίσιμη, ιδίως όταν ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος.
Η Citi αναμένει πως πολλές διεθνείς αγορές θα υπεραποδώσουν έναντι των ΗΠΑ. Επενδυτικά, διατηρεί προτίμηση στην Ευρώπη, αναβαθμίζει την Ιαπωνία και υποβαθμίζει τις ΗΠΑ σε «ουδέτερη» στάση. Επίσης, προκρίνει ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και κυκλικών κλάδων, με αμυντική στήριξη από την Υγειονομική Περίθαλψη. Η απομάκρυνση από την αμερικανική αγορά φαίνεται πως μόλις ξεκίνησε.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments