Ο τραπεζικός κλάδος υπήρξε πρωταγωνιστής τόσο στην πρόσφατη βουτιά του Χ.Α όσο και στην ανάκαμψη, συνεχίζοντας να πρωταγωνιστεί στο ταμπλό και στις προτιμήσεις πολλών ξένων διαχειριστών.

Από τα υψηλά έτους στα τέλη Μαρτίου έως τα χαμηλά μετά το sell-off λόγω των δασμών, ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε κατά 30%, ωστόσο έκτοτε έχει ανακάμψει κατά 11%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 25%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το ράλι των ελληνικών τραπεζών έχει ακόμα πολύ δρόμο. Η Axia Research τόνισε μάλιστα ότι οι πολύ πιο ισχυρές προοπτικές  του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη πλήρως αποτιμηθεί από την αγορά.

Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι ελκυστικές αποτιμήσεις οδηγούν σε προσδοκίες για μία ακόμη φάση re-rating, εκτιμούν οι αναλυτές. Πέρα από αυτό, η μετάβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών θα αποτελέσει άλλον ένα καταλύτη για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς παραμένουν υπο-εκπροσωπούμενες στα ραντάρ των επενδυτών των αναπτυγμένων αγορών.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο STOXX αναμένεται να αποφασίσει για την αναβάθμιση του ΧΑ την επόμενη περίοδο, ενώ ο S&P Dow Jones έχει ήδη συμπεριλάβει το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Αύγουστο. Η απόφαση του MSCI στα μέσα Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του ρόλου του ως πάροχου αναφοράς για περίπου το 70% των παγκόσμιων funds, την οποία θα ακολουθήσει ο FTSE τον Σεπτέμβριο.

Κατά την Axia, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υποτιμημένες σε σχέση με τις τράπεζες στην Ευρώπη, διαπραγματευόμενες με P/B για το 2026 στο 0,80x και P/E στο 5,14x, με ισχυρή δημιουργία κεφαλαίου και υψηλές αποδόσεις μετόχων. Η μέση μερισματική απόδοση 9,2% προσφέρει premium 260 μονάδων βάσης έναντι της μερισματικής απόδοσης 6,6% του πανευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών Stoxx 600 Banks, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται σε υψηλότερες αποτιμήσεις (P/B για το 2026 0,89x, P/E 7,74x). Ο οίκος θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως προετοιμασμένες να διατηρήσουν υγιή κερδοφορία, χάρη στα ανθεκτικά καθαρά κέρδη από τόκους (NII), τις ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις, τη σταθερή αναπτυξιακή δυναμική, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους μέσω επιταχυνόμενων κεφαλαιακών αποδόσεων.

Με βάση τα παραπάνω, ο οίκος αναμένει περαιτέρω ισχυρό ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, και έτσι ανέβασε τις τιμές-στόχους. Η τιμή στόχος για την Eurobank τοποθετείται στα 3,40 ευρώ από 3 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,90 ευρώ από 9,90 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,20 ευρώ από 6 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Κύπρου στα 7,10 ευρώ από 6,20 ευρώ πριν.

Την προηγούμενη εβδομάδα και η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών στόχων που δίνει για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς καθώς επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της, κάνοντας μικρές προσαρμογές και ενημερώνοντας τα στοιχεία της για τις τελευταίες τάσεις του κλάδου. 

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, η νέα τιμή-στόχος για την Eurobank σε ορίζοντα 12μήνου αυξάνεται, όπως σημειώνει, στα 2,9 ευρώ από 2,8 ευρώ πριν με τη σύσταση αν είναι ουδέτερη, ενώ 12μηνη τιμή-στόχος για την μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε στα 6,00 ευρώ (από 5,70 ευρώ προηγουμένως), με την αξιολόγηση να παραμένει buy. Η Goldman Sachs διατήρησε τη σύσταση buy για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καθώς και την τιμή-στόχο σε ορίζοντα 12μηνου στα 10,7 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στα 2,4 ευρώ με σύσταση buy. 

Alpha Bank πάντως αναβαθμίστηκε από την Citigroup η οποία αύξησε σημαντικά την τιμή-στόχο στα 3 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν, με σύσταση buy, χάρη στο ισχυρό προφίλ επαναγορών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Citi υποθέτει πλέον, όπως εξηγεί, ο δείκτης payout (μερίσματα και επαναγορές) θα είναι 50% από αυτό το έτος και μετά και ότι το 75% της κεφαλαιακής απόδοσης θα έχει τη μορφή επαναγορών ή 1,26 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επίσης τονίζει πως η αποτίμηση της Alpha είναι πολύ φθηνή, ,με 0,7x TBV και 6,4x P/E, με εκτιμώμενο υποκείμενο ROTE 2025 στο 10,9%, που θα αυξηθεί σε 11,2% έως το 2028.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες προχώρησε και η JP Morgan, παραμένοντας overweight και για τις τέσσερις, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους έπειτα από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024, τις νέες της παραδοχές για το επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο εκτιμά πλέον ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5% στα τέλη του 2025.

Έτσι, για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή-στόχος αυξήθηκε στα 2,80 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 11,30 ευρώ από 9,80 ευρώ πριν, ενώ για τη Eurobank η τιμή-στόχος διατηρείται στα 3,20 ευρώ, όπως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,30.

Η Barclays από την πλευρά της σημείωσε πως βλέπει σημαντική επενδυτική ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες και ειδικά στα senior preferred ομόλογα, καθώς το μπαράζ αναβαθμίσεων των οίκων αξιολόγησης έχει κάνει επιλέξιμα πολλά από αυτά στους διεθνείς δείκτες επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η αναβάθμιση από την S&P τον Ιανουάριο του 2025 για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank από BB+ σε BBB- έφερε και τις καμπύλες των senior preferred ομολόγων τους στον δείκτη επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή, όλοι οι τίτλοι τους έχουν ενταχθεί πλέον στο IG δείκτη. Η Moody’s ακολούθησε τα βήματα της S&P, με περαιτέρω αναβαθμίσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών τον Μάρτιο του 2025, με την Εθνική και την Eurobank να αναβαθμίζονται σε Baa1 από Baa2.

Η Fitch αναβάθμισε αυτόν τον μήνα την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε BBB- από BB+, έτσι αυτές οι δύο τράπεζες έχουν αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Η βρετανική τράπεζα τόνισε παράλληλα ότι το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, παραμένουν ισχυρά. «Στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου του 2024 η ισχύς των κερδών του κλάδου ήταν ξεκάθαρη, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο ευαίσθητες στους δασμολογικούς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα απόσβεσης των DTCs, κάτι το οποίο και θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου», όπως σημείωσε.

Facebook Comments