Τέλος στα φθηνά κινεζικά δέματα: Νέοι δασμοί φέρνουν ανατιμήσεις και αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο τερματισμός της δασμολογικής απαλλαγής για φθηνά κινεζικά δέματα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, με την κατάργηση του κανόνα “de minimis”.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή «μεγάλη απάτη» και υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αναστολή της. Ο κανόνας επέτρεπε την αδασμολόγητη είσοδο δεμάτων αξίας έως 800 δολαρίων από Κίνα και Χονγκ Κονγκ, ευνοώντας πλατφόρμες όπως η Shein, η Temu και η Alibaba.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αυτή θα πλήξει ανεξάρτητους διαδικτυακούς πωλητές και θα αυξήσει το κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι το προηγούμενο καθεστώς υπονόμευε τις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιούνταν και για τη διακίνηση παράνομων ουσιών, όπως η φαιντανύλη.
Οι κινεζικές αποστολές πλέον επιβαρύνονται είτε με δασμό 120% είτε με ενιαίο τέλος που ξεκινά από 100 δολάρια και φτάνει τα 200 δολάρια από 1ης Ιουνίου. Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι το μέτρο έχει επιπτώσεις στους καταναλωτές, δηλώνοντας ότι τα παιδιά «θα έχουν δύο κούκλες αντί για 30» και πως «ίσως κοστίζουν λίγο περισσότερο».
Η Shein έχει ήδη αυξήσει τις τιμές κατά 51% σε 100 προϊόντα ομορφιάς, ενώ η Temu μετακυλίει πλήρως τους φόρους στους πελάτες. Το 2024, 4 εκατομμύρια πακέτα εισέρχονταν καθημερινά στις ΗΠΑ, έναντι 140 εκατ. ετησίως πριν μια δεκαετία. Ο CEO της DHL, Τόμπιας Μάγερ, ανέφερε ότι ο αντίκτυπος εξαρτάται από τις λεπτομέρειες εφαρμογής.
Περισσότερα από 1 δισ. αποστολές ετησίως διεκδικούσαν την απαλλαγή, με τον Λευκό Οίκο να επισημαίνει ότι στόχος είναι η δημιουργία μηχανισμού ταχείας επεξεργασίας και είσπραξης δασμών. Οι αποστολές από άλλες χώρες πλην της Κίνας αναμένεται επίσης να χάσουν την απαλλαγή σύντομα.
Η Temu ανακοίνωσε σχέδιο παράκαμψης των δασμών, με στροφή στην πώληση εγχώριων προϊόντων μέσω τοπικών εμπόρων. Στόχος της είναι να διατηρήσει τις τιμές αμετάβλητες και να ενισχύσει την εξυπηρέτηση. Από την περασμένη εβδομάδα, η μητρική εταιρεία PDD εμφάνισε πλήρη μετακύλιση κόστους στους Αμερικανούς καταναλωτές.
Οι μεγάλοι λιανοπωλητές όπως Walmart και Target δεν έχουν αυξήσει ακόμη τις τιμές, αλλά βρίσκονται υπό πίεση, καθώς οι Κινέζοι προμηθευτές αρνούνται να απορροφήσουν τους δασμούς. Πιθανό είναι να δεχθούν πολιτική πίεση για να αναλάβουν μέρος του κόστους, ώστε να αποφευχθεί η άμεση επιβάρυνση των καταναλωτών.
Η Amazon.com Inc. αποφάσισε να μην εμφανίζει ξεχωριστά τους δασμούς, ύστερα από παρέμβαση του Λευκού Οίκου και δημόσια διαμαρτυρία του Τραμπ προς τον Τζεφ Μπέζος. Αυτό αναδεικνύει το δίλημμα των λιανεμπόρων: είτε απορροφούν το κόστος μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους, είτε το μετακυλίουν στους αγοραστές, με κόστος σε εμπιστοσύνη και μερίδιο αγοράς.
Facebook Comments