Η ευρωζώνη ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Societe Generale, λόγω της επιδείνωσης του παγκόσμιου εμπορικού περιβάλλοντος και κυρίως εξαιτίας της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι το σοκ από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον άμεσο αντίκτυπο των δασμών στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο του 2025 διαμορφώθηκε στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση, πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς (0,2%). Όμως, η ανάπτυξη προβλέπεται σχεδόν μηδενική στο β’ και γ’ τρίμηνο του έτους. Αυτό εντείνει τον κίνδυνο για τεχνική ύφεση μέσα στο καλοκαίρι, αν και ο ακριβής χρόνος παραμένει αβέβαιος.

Η SocGen τονίζει τον ρόλο των δασμών στους κλάδους φαρμάκων και ημιαγωγών, καθώς η 90ήμερη αναστολή εκπνέει τον Ιούλιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εμπορικών εμποδίων. Παράλληλα, οι επιχειρηματικές έρευνες και οι δείκτες εμπιστοσύνης ενισχύουν τις ανησυχίες. Τα μοντέλα της SocGen δείχνουν ύφεση για πρώτη φορά από το 2021, με ιδιαίτερη αδυναμία στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο άμεσος αντίκτυπος ενός δασμού 10% από τις ΗΠΑ εκτιμάται στο 0,24% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ σε περίπτωση διεύρυνσης των δασμών, η επίδραση μπορεί να διπλασιαστεί σε 0,5%. Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό Γαλλία και Ισπανία επηρεάζονται περισσότερο, ενώ η Ελλάδα εμφανίζει ελάχιστο άμεσο πλήγμα στο 0,08% του ΑΕΠ.

Η SocGen υπογραμμίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να έχει πολύ ισχυρότερο αποτέλεσμα, μειώνοντας την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2025 και το 2026. Αν ο εμπορικός πόλεμος προστεθεί στους δασμούς, το συνολικό σοκ διπλασιάζεται.

Παρά τις πιέσεις, υπάρχουν και παράγοντες που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις:
Πτώση της τιμής του πετρελαίου στα $60/βαρέλι
Ανατίμηση του ευρώ στο 1,17 το 2025 και στο 1,22 το 2026
Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

Η SocGen προβλέπει αποπληθωριστικές πιέσεις, με τον πληθωρισμό να μειώνεται από 2,2% σε 1,5% μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια σε 1,75% μέχρι το καλοκαίρι, παραμένοντας επιφυλακτική για περαιτέρω μειώσεις.

Η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη γίνεται πιο επεκτατική, με χώρες όπως Γερμανία, Ιρλανδία και Ολλανδία να αυξάνουν τις δαπάνες τους. Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας ήπια στήριξη στην ανάπτυξη.

Παρά τις προκλήσεις, η κατανάλωση παραμένει η βασική πηγή στήριξης. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,2% το 2024 και αναμένεται να διατηρηθεί στο 1,6% το 2025, με υψηλό δείκτη αποταμίευσης και σημαντικές υπερβάλλουσες αποταμιεύσεις.

Μεσοπρόθεσμα (2027-2029), η SocGen βλέπει την ανάπτυξη να επιστρέφει πάνω από το δυνητικό επίπεδο, χάρη σε δημοσιονομικά κίνητρα, χαμηλή ανεργία και σταθερούς ιδιωτικούς ισολογισμούς. Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, με ανεργία κοντά στο 5,5%, και πιέσεις στους μισθούς να ενισχύουν τον δομικό πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια από το τέλος του 2026, εφόσον η οικονομία σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments