Άλμα βιωσιμότητας για τη ΔΕΗ – Αναβάθμιση ρεκόρ στην αξιολόγηση της S&P Global

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο Όμιλος ΔΕΗ στην παγκόσμια αξιολόγηση εταιρικής βιωσιμότητας (CSA) της S&P Global, λαμβάνοντας βαθμολογία 42 για το 2024, έναντι 25 το 2023, σημειώνοντας βελτίωση κατά 17 μονάδες.
Παράλληλα, ενισχυμένη εμφανίζεται και η βαθμολογία ESG, φτάνοντας το 44 από 37 πέρυσι, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόοδο σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης.
Η αναβάθμιση αυτή αποδίδεται στις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, καθώς και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από την πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi).
Η ΔΕΗ είναι ο πρώτος ελληνικός ενεργειακός όμιλος που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον στόχο του 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού, δεσμευόμενη για μείωση κατά 73,7% των Scope 1 & 2 εκπομπών ανά παραγόμενη MWh έως το 2030 και κατά 98,6% έως το 2040, με έτος βάσης το 2021.
Η Corporate Sustainability Assessment (CSA) της S&P Global θεωρείται μία από τις πιο έγκυρες διεθνείς αξιολογήσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Για το 2024, καλύφθηκαν πάνω από 12.000 εταιρείες παγκοσμίως, με στόχο την αποτύπωση της σύνδεσης της βιώσιμης ανάπτυξης με το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική τους. Η διαδικασία αξιολόγησης βασίζεται σε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ανά κλάδο, παρέχοντας ένα δομημένο πλαίσιο για συγκρίσεις και αποφάσεις επενδυτών με ESG προτεραιότητες.
Ο Chief Sustainability Officer του Ομίλου ΔΕΗ, Αχιλλέας Ιωακειμίδης, σημείωσε:
«Η αναβάθμιση από την S&P Global αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής μας για μια υπεύθυνη ενεργειακή μετάβαση. Η πρόοδός μας στα ESG ζητήματα αποτυπώνει τη δέσμευσή μας για μακροπρόθεσμη και διαμοιραζόμενη αξία».
Ο Όμιλος ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους €10,1 δισ. για την περίοδο 2025–2027, με επίκεντρο τις ΑΠΕ, τα δίκτυα, την ευέλικτη παραγωγή και νέες υπηρεσίες για καταναλωτές σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. Ήδη, αναπτύσσει 5,6GW ΑΠΕ, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 11,8GW έως το 2027.
Στρατηγικός στόχος είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2026, καθώς και η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής από πετρέλαιο, οδηγώντας σε μείωση 80% των εκπομπών από την ηλεκτροπαραγωγή μεταξύ 2019–2027.
Τέλος, η ΔΕΗ χτίζει τις βάσεις για ενεργειακή και ψηφιακή πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή, παραμένοντας ένας υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος. Στόχος του Ομίλου είναι η δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Facebook Comments