Πλώρη για νέα υψηλά βάζει το Χρηματιστήριο, τα «όπλα» της bull market και οι εκτιμήσεις

Την πέμπτη συνεχή εβδομάδα ανόδου συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο κοιτά με αξιώσεις τις 2.000 μονάδες, ένα επίπεδο που είχε επισκεφτεί τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2010, ώστε να σβήσει εντελώς τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους και να λύσει τις εκκρεμότητες της κληρονομιάς του παρελθόντος.
Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, τα νέα στο εμπορικό μέτωπο, όπου οι τριγμοί έχουν αποκλιμακωθεί, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον βασικό καταλύτη για τις διεθνείς αγορές κάτι που «κεφαλαιοποιεί» και το Χ.Α το οποίο λαμβάνει και πρόσθετη ώθηση από τα «ιστορικά» οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων του 2024 όπου σημειώθηκε ρεκόρ κερδοφορίας, και τα οποία ακολουθούνται από τις πολύ ισχυρές ανακοινώσεις πρώτου τριμήνου 2025.
Η Λεωφόρος Αθηνών έχει μπει έτσι στον δρόμο για νέα υψηλά, με όπλο και τις αντοχές που έδειξε στον “χρηματιστηριακό σεισμό” του Απριλίου, ο οποίος δεν εκτροχίασε τελικά την bull market στην οποία βρίσκεται εδώ και σχεδόν έξι χρόνια. Από τις 700 μονάδες περίπου ο Γενικός Δείκτης που ήταν, έχει υπερδιπλασιαστεί και κινείται κοντά στις 1.800, σημειώνοντας ένα ράλι σχεδόν 160%.
Σημειώνεται πως η ολοκλήρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024 οδήγησε σε συνολική καθαρή κερδοφορία 11,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 11,3 δισ. του 2007, με το μέσο P/E του Χ.Α. να διαμορφώνεται στο 10,3x, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική αγορά είναι λογικά τιμολογημένη διατηρώντας σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών.
Όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιδόσεις για το 2025 είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διατήρηση της κερδοφορίας πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, στον βαθμό που τα τριμηνιαία ελπιδοφόρα στοιχεία διατηρηθούν όλο το έτος, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρούν την ελκυστικότητά τους.
Επιπλέον, προσθέτει, οι γενναιόδωρες χρηματικές διανομές και η ανάπτυξη των εταιρικών μεγεθών θα συνοδευθούν από τη διατήρηση διανομής υψηλών μερισμάτων, όπως έχουν τονίσει οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και πολλών διοικήσεων εταιρειών δεικτοβαρών μετοχών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Χ.Α. αυτό το διάστημα είναι το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θεωρείται θωρακισμένη, προς το παρόν, απέναντι στις παγκόσμιες αναταράξεις. Οι άμεσες επιπτώσεις από την εμπορική πολιτική αναμένεται να είναι πολύ μικρές λόγω και της μικρής έκθεσης της Ελλάδας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, ενώ αν και οι έμμεσες επιπτώσεις θεωρούνται σημαντικότερες, η UBS, για παράδειγμα, υπολογίζει ότι το “χτύπημα” στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0%-0,2% μόνο το 2025 και το 2026 από το νέο περιβάλλον των δασμών.
Ένα σχετικό και σημαντικό μήνυμα έστειλε και η Fitch πρόσφατα, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν τα εξωτερικά σοκ και τους δασμούς Τραμπ. “Τα βελτιωμένα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών τις καθιστούν ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν οι εξελισσόμενες δασμολογικές πολιτικές των ΗΠΑ και η αυξημένη αστάθεια της αγοράς”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί σε ενέργειες με στόχο την ολοσχερή εξόφληση του δανείου από το πρώτο μνημόνιο, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να πάψει να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Ευλόγως, οι επενδυτικοί οίκοι αναβαθμίζουν τις τιμές στόχους πολλών blue chips, ενώ θετικές είναι οι εξελίξεις αρκετών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς ήδη διαμορφώνονται προϋποθέσεις για εξέταση τοποθετήσεων και σε αυτές από τους επενδυτές.
Η πορεία των μετοχών ελληνικών τραπεζικών μετοχών έχει αναμφισβήτητα παίξει σημαντικό ρόλο στην bull market του Χ.Α. Φέτος ο τραπεζικός δείκτης έχει υπεραποδώσει σημαντικά καταγράφοντας ράλι της τάξης του 35% και όπως αποκαλύπτουν οι τιμές στόχοι που δίνουν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έπειτα και από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, έχουν ακόμη πολλά να «δώσουν» στην αγορά.
Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 9,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, νικώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς συνολικά, με ώθηση από το asset management και από τη σημαντική αύξηση των νέων δανείων, κάτι που σηματοδοτεί μία ισχυρή αρχή στο νέο έτος. H ισχυρότερη από την αναμενόμενη κερδοφορία ενισχύει το πλεονάζον κεφάλαιο, υποστηρίζοντας την ευρύτερη δυνατότητα διάθεσης κεφαλαίων στο μέλλον και προσφέρει έτσι ένα σημαντικό καταλύτη για την περαιτέρω άνοδο των μετοχών τους.
Αυτό άλλωστε δείχνει και η θετική στάση που διατηρούν οι οίκοι στις ελληνικές τράπεζες γενικότερα, δηλώνοντας «αγοραστές» των μετοχών τους, με τις τιμές στόχους να υποδηλώνουν ράλι έως και 28% στο ταμπλό του Χ.Α.
Συνεπώς, η αγορά έχει πλέον όλες τις πιθανότητες να “καλοβλέπει” το 2 μπροστά (τις 2.000 μονάδες) έπειτα από πολλά χρόνια. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Παρά την αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων, η ελληνική αγορά παραμένει αισθητά φθηνότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής.
Επιπλέον, το 2025 το Χ.Α. έχει όλες τις πιθανότητες να επανέλθει στις ανεπτυγμένες αγορές, έπειτα από 13 χρόνια, γεγονός που θα φέρει νέες εισροές στην αγορά. H επερχόμενη αξιολόγηση του MSCI —η οποία ενδεχομένως θα θέσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης των Αναπτυγμένων Αγορών— παράλληλα με πιθανές ανοδικές αναθεωρήσεις της αγοράς, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών.
Ο CEO του ομίλου του Χ.Α., Γιάννος Κοντόπουλος, ανέφερε πρόσφατα άλλωστε πως είναι πολύ πιθανό φέτος να υπάρξει αναβάθμιση από έναν τουλάχιστον οίκο. Υπενθυμίζεται πως οι Stoxx, S&P και FTSE έχουν ήδη θέσει το Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά, ενώ αναμένεται σχετική απόφαση και από τον MSCI τον Ιούνιο.
Facebook Comments