Goldman Sachs: Τρία σενάρια για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ και τις επιπτώσεις σε ΑΕΠ και πληθωρισμό

Πώς μπορεί να εξελιχθεί η πορεία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών και τι σημαίνει αυτό για τις μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα απαντά νέα έκθεση της Goldman Sachs, παρουσιάζοντας τρία βασικά σενάρια και αναλύοντας τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η επιθετική δασμολογική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή για την ΕΕ κατά 8%. Εάν εφαρμοστούν πρόσθετοι δασμοί σε κρίσιμα αγαθά, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο συντελεστής θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15%.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ–ΗΠΑ που ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση νέων δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Η βασική διαφορά είναι ότι για τις ΗΠΑ, οι υφιστάμενοι δασμοί αποτελούν σημείο εκκίνησης για πιέσεις, ενώ για την ΕΕ συνιστούν ανώτατο όριο που πρέπει να μειωθεί ώστε να αποφευχθούν αντίποινα.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα από τα τρία σενάρια:
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι η υφιστάμενη κατάσταση παρατείνεται, με την ΕΕ να δεσμεύεται για σταδιακή αύξηση αγορών αμερικανικών προϊόντων, ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως, και μερική χαλάρωση κανονισμών. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χορηγήσουν εξαιρέσεις από υφιστάμενους δασμούς. Η ΕΕ αποφεύγει τα αντίποινα όσο οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ενεργές. Αν προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε νέο κλαδικό δασμό, η ΕΕ θα αντιδράσει σταδιακά, ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση. Σε αυτό το σενάριο, η Goldman προβλέπει πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,7% έως το τέλος του 2026.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ευρύτερη συμφωνία κατά το πρότυπο ΗΒ–ΗΠΑ. Σε αυτό, οι ΗΠΑ προσφέρουν ποσοστώσεις χωρίς δασμούς και περιορίζουν την εφαρμογή νέων μέτρων, ενώ η ΕΕ παρέχει αυξημένη πρόσβαση στην αγορά της και δεσμεύεται για επιπλέον αγορές 100 δισ. ευρώ. Η Goldman θεωρεί αυτό το σενάριο λιγότερο πιθανό, ιδίως βραχυπρόθεσμα, αλλά αν υλοποιηθεί, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ της ευρωζώνης περιορίζεται στο 0,4%.
Το τρίτο σενάριο, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο, προβλέπει ότι οι ΗΠΑ προχωρούν μονομερώς στην εφαρμογή δασμών 20%. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΕ αντιδρά επιθετικά, σκληραίνοντας τη στάση της έναντι των αμερικανικών υπηρεσιών και πιθανώς προκαλώντας ευρύτερη κλιμάκωση. Η απώλεια ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1% λόγω της πτώσης στο καθαρό εμπόριο, της επιδείνωσης του κλίματος και της αυξημένης αβεβαιότητας.
Ανεξαρτήτως σεναρίου, η επίπτωση στον πληθωρισμό αναμένεται συγκρατημένη, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Η υπερβάλλουσα προσφορά αγαθών λόγω δασμών, μπορεί να οδηγήσει σε αποπληθωριστικές πιέσεις, καθώς προϊόντα που προορίζονταν για τις ΗΠΑ ενδέχεται να καταλήξουν στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι θετικές και αρνητικές πιέσεις στον πληθωρισμό φαίνεται να αντισταθμίζονται, εκτός αν υπάρξουν μαζικά αντίποινα.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επηρεαστεί σημαντικά, με τις προβλέψεις για το 2025 και 2026 να υποχωρούν από 0,9% και 1,1% αντίστοιχα, λόγω της αβεβαιότητας και των εμπορικών εντάσεων. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν ισορροπημένοι, ωστόσο η πρόβλεψη για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ γύρω στο 1,75% δείχνει κλίση προς τα κάτω, εφόσον υπάρξει επιβράδυνση της δραστηριότητας.
Η ανάλυση της Goldman Sachs υποδεικνύει ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αποτελούν ένα σημαντικό μακροοικονομικό ρίσκο. Το βασικό σενάριο προβλέπει εύθραυστη ισορροπία, αλλά τα ενδεχόμενα κλιμάκωσης είναι υπαρκτά. Σε κάθε περίπτωση, η ευρωζώνη καλείται να διαχειριστεί στρατηγικά τις επιλογές της, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης όσο και μακροοικονομικής πολιτικής.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments