Fitch: Πάνω από 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα – Πώς επηρεάζεται η αξιολόγηση των τραπεζών

Η Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος των ελληνικών τραπεζών, παρά την αναθεώρηση του Outlook της Ελλάδας σε “Positive” στις 16 Μαΐου.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η θετική αυτή αξιολόγηση δεν επιφέρει άμεσες αλλαγές στις αξιολογήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, υπογραμμίζοντας πως η αναθεώρηση βασίστηκε κυρίως στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και όχι σε κάποια σημαντική τροποποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων.
Τον Απρίλιο του 2025, η Fitch είχε ήδη προβεί σε αναβάθμιση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας σε “bbb-“/stable από “bb+”/positive, εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δυναμικής. Η ανάλυση της Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2% το 2025 και το 2026, ποσοστά που υπερβαίνουν κατά πολύ την αντίστοιχη πρόβλεψη για την Ευρωζώνη (0,4%).
Η αναπτυξιακή αυτή πορεία υποστηρίζεται από την αύξηση των επενδύσεων, την περιορισμένη άνοδο της κατανάλωσης και την βελτίωση των πραγματικών μισθών, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι παραμένει σχετικά υψηλή. Οι κίνδυνοι από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο χαρακτηρίζονται ως περιορισμένοι, αν και ένα σημαντικό σοκ στις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Στον τραπεζικό τομέα, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025 επιβεβαιώνουν τη σταθερή ζήτηση για δανεισμό, ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων που αποφέρουν προμήθειες. Η Fitch εκτιμά ότι αυτές οι θετικές τάσεις θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να προσαρμοστούν επιτυχώς στο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, διατηρώντας υγιή οικονομικά αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, τα δάνεια λιανικής, και πιο συγκεκριμένα τα στεγαστικά δάνεια, εξακολουθούν να εμφανίζουν υποτονική πορεία. Παρόλα αυτά, η Fitch προβλέπει ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη, καθοδηγούμενη από τη βελτίωση των εισοδημάτων, την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών. Παράλληλα, η ύπαρξη ενός υψηλού ποσοστού μικρών δανειοληπτών με δάνεια σε καθεστώς αναδιάρθρωσης εξακολουθεί να περιορίζει την ευρύτερη ζήτηση για πίστη.
Μια πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “BBB” θα είχε ευεργετικό αντίκτυπο στα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών, λόγω της στενής τους σύνδεσης με το δημόσιο και της βελτίωσης των όρων χονδρικής χρηματοδότησης. Ωστόσο, όπως τονίζει η Fitch, για να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του λειτουργικού περιβάλλοντος σε “bbb” από “bbb-”, απαιτείται βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τόσο στον λιανικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και ισχυρότερη απόδειξη της συνεπούς απόδοσης των τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, η Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις (IDR) των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε “BBB-“/Stable από “BB+”/Positive, ενώ αντίστοιχα ανέβασε τις αξιολογήσεις των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε “BB+”/Positive από “BB”/Positive.
Η συνολική εικόνα επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οι επιχειρησιακές επιδόσεις των τραπεζών κινούνται προς θετική κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να συνιστούν – ακόμα – καταλύτη για άμεσες βαθμολογικές αναθεωρήσεις. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τη Fitch, εξαρτάται από τη συνέπεια στην απόδοση, τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε εξωτερικές διαταραχές.
Facebook Comments