Morgan Stanley: Τα ενοίκια απειλούν την κατανάλωση – Θετικές οι προοπτικές για το ΑΕΠ

Την έντονη ανησυχία της για την επίπτωση της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας εκφράζει η Morgan Stanley σε νέα της έκθεση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν παράγοντα που μπορεί να διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση.
Αν και η αμερικανική τράπεζα διατηρεί θετική στάση για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, προειδοποιεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού στα ενοίκια, που έχει φτάσει το 10,5% (έναντι 2,9% στην Ευρωζώνη), αποτελεί σοβαρή απειλή για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Όπως υπογραμμίζει, περίπου το 35% των ελληνικών νοικοκυριών είναι ενοικιαστές, ενώ για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, το 22% του διαθέσιμου εισοδήματος καταναλώνεται αποκλειστικά στο ενοίκιο. Η περαιτέρω αύξηση στις τιμές θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση, ιδιαίτερα σε μια φάση που η ιδιωτική δαπάνη επιβραδύνεται.
Η Morgan Stanley αποδίδει τη συνεχιζόμενη άνοδο στις τιμές των ενοικίων στην έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη μακροχρόνια υποεπένδυση στον κλάδο των ακινήτων μετά την οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η ανάγκη για νέα κατασκευή κατοικιών είναι κρίσιμη και μπορεί να λειτουργήσει ως οικονομικό κίνητρο, ενισχύοντας τις κατασκευές και την απασχόληση στον συγκεκριμένο τομέα».
Παρά τις προκλήσεις, η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2025 και 1,8% για το 2026, στηριζόμενη κυρίως από τις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και την αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων.
Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, η Morgan Stanley προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 143% του ΑΕΠ έως το 2026, ενώ η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα, χάρη στην υψηλή ονομαστική ανάπτυξη και την συγκράτηση του δημοσιονομικού κόστους.
Ένα άλλο σημείο της έκθεσης αφορά τον τουριστικό τομέα και τη σχέση του με την ισοτιμία του δολαρίου. Παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από επενδυτές για την εξασθένηση του δολαρίου και τον αντίκτυπό της στις διεθνείς ροές τουριστών, η Morgan Stanley θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι περιορισμένος.
Όπως εξηγεί, οι Αμερικανοί τουρίστες αντιπροσώπευσαν μόλις το 7% των τουριστικών εσόδων το 2024, και μια πιθανή υποτίμηση του νομίσματος τους θα είχε περιορισμένη επίπτωση. Έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι υποτίμηση 10% οδηγεί σε μείωση τουριστικών αφίξεων κατά 1,1%, επομένως η ελληνική οικονομία δύσκολα θα πληγεί ουσιαστικά. Παράλληλα, η διαφορά κόστους ζωής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας παραμένει μεγάλη, διατηρώντας τη χώρα μας ελκυστική ως προορισμό.
Η Morgan Stanley αναγνωρίζει τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Παρά την πρόκληση των υψηλών ενοικίων, η γενική εικόνα παραμένει θετική, με τις επενδύσεις, την απασχόληση και τη δημοσιονομική πειθαρχία να διαμορφώνουν ένα σταθερό και αισιόδοξο πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments