Θέσπιση εθνικής αρχής εποπτείας της αγοράς στα πρότυπα της Σουηδίας ανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με μια ιστορική αναφορά στην επέτειο της 28ης Μαΐου του 1979 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεωπολιτικό πλαίσιο αλλά και στη μάχη για πιο προσιτές τιμές τονίζοντας ότι η χώρα μας καταγράφει μέχρι στιγμής έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης στην ευρωζώνη. Συμπλήρωσε όμως ότι όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος των ανατιμήσεων ίσως να μην έχει λήξει ακόμα, καθώς τώρα μπορεί να τροφοδοτείται και από έναν νέο πόλεμο δασμών.
Ανακοίνωσε την ίδρυση «μιας πολύ ισχυρής εθνικής Αρχής η οποία θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς, μαζί με την προστασία του καταναλωτή, στα πρότυπα άλλων αρχών, κυρίως σκανδιναβικών χωρών. Η Σουηδία είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε στην πατρίδα μας. Είναι μια Αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού, θα πλαισιώνεται από υφιστάμενα στελέχη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς, της ΔΙΜΕΑ, η οποία έχει κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς τον έλεγχο της αγοράς». Επεσήμανε ότι «αυτή η Αρχή βάζει ένα τέλος και σε μια πολυδιάσπαση, ενοποιώντας υπηρεσίες που ουσιαστικά έχουν κοινές δράσεις. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών». Είπε επίσης πως στο ίδιο πλαίσιο θα ενεργοποιηθεί και μια ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα που οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές. Ακόμη στο e-Καταναλωτής θα υπάρχει πλέον ειδική ειδοποίηση με τα σημεία όπου καθημερινά θα διαμορφώνεται η χαμηλότερη τιμή ανά προϊόν ενώ θα ακολουθήσουν και μια σειρά πρόσθετες ρυθμίσεις.
«Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να αναδείξω στην ατζέντα μας είναι εξίσου σημαντικό, αφορά στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της παράνομης μετανάστευσης. Ο υπουργός θα παρουσιάσει σε λίγο τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο, θα έλεγα ότι οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους. Με καθαρές εξηγήσεις, καθαρές λύσεις, θέλουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τον μηχανισμό των επιστροφών. Αυτό δεν είναι μόνο μία εθνική προτεραιότητα, είναι μία ευρωπαϊκή προτεραιότητα». Υπογράμμισε επίσης ότι το βασικό μας ζήτημα είναι η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης.
Συνολικά τόνισε ότι «τώρα αυξάνει ο πήχης των προσδοκιών, όχι απλά για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για το 2027, αλλά ουσιαστικά για να δώσουμε συνέχεια στις μέχρι τώρα κατακτήσεις της χώρας μας, θεμελιώνοντας ανοιχτούς ορίζοντες και για τα χρόνια που έρχονται, με ορόσημο, όπως έχουμε πει, την Ελλάδα του 2030».
Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στην απόφαση για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την απορρόφηση των δράσεών του από την ΑΑΔΕ. «Όταν ένας γόρδιος δεσμός επιμόνως δεν μπορεί να λυθεί, τότε πρέπει να κοπεί. Ακριβώς αυτή είναι η απόφαση την οποία πήραμε, στο όνομα, θα έλεγα, διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου. Η κυβέρνηση παίρνει μία απόφαση να αποκαταστήσει πλήρως τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στον κρίσιμο τομέα των αγροτικών ενισχύσεων και είμαι σίγουρος ότι και όλος ο πρωτογενής τομέας θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της επιλογής».
Αναλυτικά κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Καλή σας μέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με μία ιστορική αναφορά, διότι για όσους δεν το θυμούνται, συνεδριάζουμε σήμερα σε μία επέτειο σημαντική, καθώς στις 28 Μαΐου του 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο τη Συνθήκη προσχώρησης της πατρίδας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Ένα γεγονός το οποίο, για να ανακαλέσω κι έναν τίτλο μιας καθημερινής εφημερίδας την επόμενη μέρα, ουσιαστικά ταύτισε το πεπρωμένο μας με την Ευρώπη, κάτι το οποίο νομίζω ότι τιμούμε κι εμείς 46 χρόνια μετά, με τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ηπείρου μας. Και όλα αυτά έχοντας ξεπεράσει στο μεταξύ αλλεπάλληλες δοκιμασίες, όπως και μία πολυετή οικονομική περιπέτεια.
Συνεδριάζουμε σίγουρα εν μέσω πυκνών διεθνών εξελίξεων, οι οποίες δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό, διότι, παρά την εσωτερική πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας, οι γεωπολιτικές εντάσεις συντηρούν, δυστυχώς, την παγκόσμια αβεβαιότητα. Ενώ και οι διαφαινόμενες αλλαγές στους όρους του παγκόσμιου εμπορίου σίγουρα θα έχουν αντανάκλαση και στην ευρωπαϊκή και στη δική μας οικονομία, παρά το γεγονός ότι η οικονομία μας παραμένει μία από τις πιο δυναμικές της Ευρώπης, με κλασικότερο παράδειγμα την ακρίβεια, η οποία δεν παύει, όπως έχουμε πολλές φορές αναγνωρίσει, να «πολιορκεί» το μέσο αλλά και το χαμηλότερο εισόδημα.
Και μπορεί η μάχη για τις πιο προσιτές τιμές να τις έχει συγκρατήσει -η χώρα μας καταγράφει μέχρι στιγμής έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης στην ευρωζώνη. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, κάτι το οποίο αποτελούσε και την κεντρική, θέλω να θυμίσω, δέσμευση της προεκλογικής μας εκστρατείας το 2023, αυτές οι αυξήσεις υψώνουν ένα «ανάχωμα» ανακούφισης στα νοικοκυριά. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι αυτός ο πόλεμος των ανατιμήσεων ίσως να μην έχει λήξει ακόμα, καθώς τώρα μπορεί να τροφοδοτείται και από έναν νέο πόλεμο δασμών.
Έτσι, θέλω να επιμείνω ιδιαίτερα στο πρώτο θέμα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, στη δυνατότητά μας να προσθέσουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: την ίδρυση μιας πολύ ισχυρής εθνικής Αρχής η οποία θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς, μαζί με την προστασία του καταναλωτή, στα πρότυπα άλλων αρχών, κυρίως σκανδιναβικών χωρών. Η Σουηδία είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.
Είναι μια Αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού, θα πλαισιώνεται από υφιστάμενα στελέχη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς, της ΔΙΜΕΑ, η οποία έχει κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς τον έλεγχο της αγοράς. Όταν τη δημιουργήσαμε υπήρχαν αρκετές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά της, απέδειξε, όμως, ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Αλλά πιστεύω ότι αυτή η Αρχή βάζει ένα τέλος και σε μια πολυδιάσπαση, ενοποιώντας υπηρεσίες που ουσιαστικά έχουν κοινές δράσεις. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, σύντομα θα ενεργοποιηθεί και μια ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα που οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές. Στο e-Καταναλωτής θα υπάρχει πλέον ειδική ειδοποίηση με τα σημεία όπου καθημερινά θα διαμορφώνεται η χαμηλότερη τιμή ανά προϊόν. Μπορούμε, κ. Υπουργέ, να ενισχύσουμε κι άλλο τον e-Καταναλωτή, ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θεωρώ ότι δεν έχει ακόμα δείξει την πλήρη του δυναμική.
Αλλά, ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε και σε μια σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις. Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να θεσπίζουν σε συνεργασία με τους προμηθευτές μια ειδική σήμανση, μια ειδική αναφορά σε προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν πια σε μειωμένο μέγεθος. Είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε συχνά, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μείωση της τιμής.
Μια άλλη πρωτοβουλία την οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε αφορά στις λαϊκές αγορές αποκλειστικά για παραγωγούς. Είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να μπορούν οι παραγωγοί από μόνοι τους να γνωρίζουν ότι έχουν έναν χώρο στον οποίο δεν θα ανταγωνίζεται κατ’ ανάγκην εμπόρους. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει από πού θα αγοράζει κάθε φορά.
Χρειαζόμαστε, κ. Υπουργέ, και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτή την πρωτοβουλία. Αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο οι πολίτες θα το αγκαλιάσουν.
Το λέω γιατί υπάρχει ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και υπηρεσίες οι οποίες ελέγχονται και εποπτεύονται από πολλά συναρμόδια Υπουργεία. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε ταυτισμένοι και ευθυγραμμισμένοι σε αυτή τη μάχη, καθώς είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να απασχολεί τους Έλληνες πολίτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να είναι και το πρώτο ζήτημα στη δική μας καθημερινότητα και στις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε.
Βαρύτερες ποινές για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας και έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους
Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να αναδείξω στην ατζέντα μας είναι εξίσου σημαντικό, αφορά στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της παράνομης μετανάστευσης. Ο Υπουργός θα παρουσιάσει σε λίγο τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο, θα έλεγα ότι οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους.
Με καθαρές εξηγήσεις, καθαρές λύσεις, θέλουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τον μηχανισμό των επιστροφών. Αυτό δεν είναι μόνο μία εθνική προτεραιότητα, είναι μία ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια σε μία σημαντική αλλαγή της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα του μεταναστευτικού: από τα ζητήματα των δευτερογενών ροών, τα οποία μας απασχολούσαν πολύ πριν κάποια χρόνια και τα οποία δημιουργούσαν και πολλές τριβές μεταξύ των κρατών μελών, έχουμε περάσει πια σε μία αντίληψη της Ευρώπης ότι το βασικό μας ζήτημα είναι η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από μία ουσιαστική πολιτική επιστροφών. Στην Ευρώπη, επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης λιγότεροι από δύο στους δέκα παράνομα διαμένοντες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
‘Αρα, είναι σαφές ότι η εντολή την οποία εμείς ως Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε δώσει στο αρμόδιο Υπουργείο είναι να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες και νομίζω ότι το πλαίσιο το οποίο θα μας παρουσιάσει ο Υπουργός, αρκετά πρωτοποριακό και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Μετανάστευσης, αφορά και πολλά συναρμόδια Υπουργεία. Έχουμε καλές και λιγότερο καλές ειδήσεις: οι συνολικές ροές είναι μειωμένες, κυρίως οι ροές στα ανατολικά μας σύνορα είναι σημαντικά μειωμένες. Έχουμε μία καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Ο φράχτης στον Έβρο, κ. Υπουργέ, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός, γι’ αυτό και επεκτείνεται.
Και δεν θα κουραστώ να λέω ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και στη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών, γιατί ουσιαστικά προστατεύουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάτι το οποίο ουσιαστικά θα απασχολήσει και τη χρηματοδότηση της μετανάστευσης, γιατί δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να βαρύνονται δυσανάλογα και οικονομικά τα κράτη τα οποία βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για μια δουλειά την οποία κάνουν ουσιαστικά για λογαριασμό όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη, έχουμε κάποια ζητήματα με ροές από τη Λιβύη. Σύντομα και ο Υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Λιβύη για να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη συνεργασία, ειδικά με τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, για να περιοριστούν και αυτές. Αλλά ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία συνολική παρέμβαση, η οποία συντείνει στο να έχουμε μία ασφαλέστερη και καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.
Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι κλείνουμε σε λίγο το πρώτο μισό της δεύτερης θητείας μας, κάτι το οποίο σημαίνει για όλους μας ότι σταδιακά φαίνονται τα αποτελέσματα της πολιτικής για την οποία εκλεγήκαμε το 2023.
Τώρα αυξάνει ο πήχης των προσδοκιών, όχι απλά για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για το 2027, αλλά ουσιαστικά για να δώσουμε συνέχεια στις μέχρι τώρα κατακτήσεις της χώρας μας, θεμελιώνοντας ανοιχτούς ορίζοντες και για τα χρόνια που έρχονται, με ορόσημο, όπως έχουμε πει, την Ελλάδα του 2030.
Αν σκεφτείτε ότι τώρα αρχίζουν να φαίνονται στην κοινωνία οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιήσαμε τα πρώτα δύο χρόνια, πάρτε για παράδειγμα τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στον τομέα της υγείας, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν τώρα, θα φανούν καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά το 2027. Γι’ αυτό και βάζω αυτή τη διάσταση της συνολικής συνέχειας στην πολιτική μας, η οποία δεν έχει ένα ορόσημο ή μία διακριτή ημερομηνία λήξης.
Για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση παίρνει μία απόφαση να αποκαταστήσει πλήρως τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στον κρίσιμο τομέα των αγροτικών ενισχύσεων
Ξέρουμε ότι σε αυτόν τον δρόμο δεν θα λείπουν και οι δυσκολίες. Έχω ζητήσει και από τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να μας κάνουν μία σύντομη ενημέρωση για μία σημαντική απόφαση την οποία πήραμε χθες, που είναι ουσιαστικά η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απορρόφηση των δράσεών του από την ΑΑΔΕ.
Όταν ένας γόρδιος δεσμός επιμόνως δεν μπορεί να λυθεί, τότε πρέπει να κοπεί. Ακριβώς αυτή είναι η απόφαση την οποία πήραμε, στο όνομα, θα έλεγα, διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου.
Η κυβέρνηση παίρνει μία απόφαση να αποκαταστήσει πλήρως τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στον κρίσιμο τομέα των αγροτικών ενισχύσεων και είμαι σίγουρος ότι και όλος ο πρωτογενής τομέας θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της επιλογής.
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών. Τι θέλουμε; Να μην καθυστερούν οι επιδοτήσεις, αλλά κανένα ευρώ να μην χάνεται από τον καλλιεργητή, από τον κτηνοτρόφο που το δικαιούται, για να καταλήξει στην τσέπη κάποιου επιτήδειου.
Σταματώ εδώ. Οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας με το πρώτο θέμα μας».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Facebook Comments