Παρά τη βραχυπρόθεσμη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, περίπου 3% μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η Citi διατηρεί αισιόδοξη στάση και αναβαθμίζει την τιμή-στόχο από 16 σε 16,5 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη θετική της σύσταση «Buy», βλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες που, σύμφωνα με την ίδια, έχουν παρερμηνευτεί από την αγορά.

Η Citi εκτιμά ότι τα αποτελέσματα παρεξηγήθηκαν από τους επενδυτές, καθώς η πτώση των EBITDA ήταν συγκυριακή και οφείλεται σε προσωρινά φαινόμενα, κυρίως στον τομέα της Διανομής, λόγω καθυστέρησης στον καθορισμό του WACC (σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου) και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται θετικές ρυθμιστικές εξελίξεις, με το νέο WACC για τη Διανομή να κινείται κοντά στο 7%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό ώστε να υποστηρίξει τον στόχο για EBITDA ύψους 800 εκατ. ευρώ το 2025 στον συγκεκριμένο τομέα.

Ταυτόχρονα, η πυρηνική επιχειρησιακή δραστηριότητα της ΔΕΗ αποδίδει καλύτερα του αναμενομένου. Ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο, έχει επιτευχθεί το 25% του ετήσιου στόχου για EBITDA 1,2 δισ. ευρώ. Η Citi σημειώνει ότι οι αγοραστικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ευνοϊκές: αυξημένοι άνεμοι στη Ρουμανία και λιγότερη νέφωση στην Ελλάδα δημιουργούν προοπτικές για ισχυρή απόδοση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η αναβάθμιση του χρηματοοικονομικού μοντέλου από τη Citi ενσωματώνει βελτιωμένες προβλέψεις για τις τιμές απορρόφησης στη θερμική παραγωγή, καθώς και επιπλέον 0,6 GW εξασφαλισμένης ισχύος από ΑΠΕ. Αν και η αύξηση του κόστους δανεισμού και το χαμηλότερο WACC στην Ελλάδα περιορίζουν μερικώς τα οφέλη, η Citi ανεβάζει τις προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη του 2025 κατά 4%.

Σε όρους αποτίμησης, η μετοχή της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται από τη Citi ως ελκυστική, καθώς διαπραγματεύεται σε 6,5 φορές τα EBITDA του 2025, έναντι 8 φορές που είναι ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών. Επιπλέον, προβλέπεται μερισματική απόδοση 5% και αύξηση EBITDA και καθαρών κερδών κατά 11% και 20% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Η Citi εντάσσει τη ΔΕΗ στις μετοχές με θετικό καταλύτη 90 ημερών, προσδοκώντας ότι η επιβεβαίωση των ετήσιων στόχων και η αποσαφήνιση των ρυθμιστικών θεμάτων από τη διοίκηση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα δώσουν ώθηση στη μετοχή.

Τέλος, η Citi συνεχίζει να «ποντάρει» στη μεταστροφή του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην υλοποίηση επενδύσεων υψηλής απόδοσης και στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης των προηγούμενων ετών. Όλα αυτά συγκροτούν ένα στέρεο επενδυτικό αφήγημα, με προοπτικές διατηρήσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας στο χρόνο.

Facebook Comments