Η MSCI, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης για την ταξινόμηση των αγορών, μπορεί να μην ενέταξε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στη watch list” για πιθανή αναβάθμιση, ωστόσο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προόδου.

Η έκθεση του διεθνούς οίκου αναγνωρίζει τη θετική δυναμική της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα μεταρρυθμίσεων, θεσμικής ενίσχυσης και ευθυγράμμισης με τα διεθνή πρότυπα – ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια μελλοντική ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την MSCI, πληροί ήδη τα μακροοικονομικά κριτήρια για την ένταξή της στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στους τομείς της κανονιστικής ευθυγράμμισης και της επενδυτικής προσβασιμότητας. Όπως επισημαίνει η MSCI στην επίσημη ανακοίνωσή της, «η ελληνική αγορά έχει σημειώσει πρόοδο στην ευθυγράμμιση με τα πρότυπα προσβασιμότητας που παρατηρούνται συνήθως στις Αναπτυγμένες Αγορές της Ευρώπης».

Παρά τα θετικά μηνύματα, η MSCI ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πληροί ακόμα τα νέα κριτήρια διατηρησιμότητας, που τέθηκαν σε ισχύ μετά την αναθεώρηση του Πλαισίου Κατάταξης Αγορών. Ειδικότερα, εισήχθη νέος κανόνας «διατηρησιμότητας» (persistency rule), ο οποίος απαιτεί την ύπαρξη τουλάχιστον πέντε εταιρειών που να πληρούν τις προδιαγραφές των Δεικτών Προτύπων Αναπτυγμένων Αγορών, και να διατηρούν αυτή την κατάσταση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η Ελλάδα δεν πληρούσε τις νέες απαιτήσεις διατηρησιμότητας Μεγέθους και Ρευστότητας κατά τη στιγμή της Ανασκόπησης Κατάταξης Αγορών της MSCI για το 2025». Αυτό σημαίνει πως, παρά την πρόοδο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να υπολείπεται σε ορισμένες κρίσιμες ποσοτικές παραμέτρους, ειδικά σε επίπεδο ρευστότητας και βάθους αγοράς.

Πάντως, η MSCI υπογραμμίζει ότι αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες αγορές ως ενιαία επενδυτική οντότητα, γεγονός που ευνοεί μακροπρόθεσμα χώρες όπως η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αντανακλά τον υψηλό βαθμό ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών, με κοινές υποδομές, κανονιστικά πλαίσια και διασυνοριακή προσβασιμότητα.

«Η MSCI λαμβάνει υπόψη την οπτική των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι όλο και περισσότερο βλέπουν την Ευρώπη των ανεπτυγμένων αγορών ως ένα συνεκτικό και ενοποιημένο επενδυτικό τοπίο», σημειώνει ο οίκος. Υπό αυτό το πρίσμα, η MSCI προτίθεται να επανεξετάσει εάν ο κανόνας διατηρησιμότητας για τα κριτήρια μεγέθους και ρευστότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ελλάδα, σε μελλοντικές διαβουλεύσεις.

Η πρόσκληση της MSCI για συλλογή ανατροφοδότησης από θεσμικούς συμμετέχοντες της αγοράς σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων κανόνων ενισχύει την αίσθηση ότι η ελληνική αγορά παραμένει στο ραντάρ των παγκόσμιων οίκων. Αν και η φετινή ετήσια αξιολόγηση δεν έφερε τη θετική αναβάθμιση που ανέμεναν κάποιοι φορείς, η κατεύθυνση θεωρείται σαφώς ανοδική.

Η διατήρηση της τάσης βελτίωσης, η ενίσχυση της ρευστότητας και η αύξηση του αριθμού εισηγμένων εταιρειών που πληρούν τα αυστηρά διεθνή κριτήρια μπορεί να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα στην πολυπόθητη επιστροφή της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές, σχεδόν 10 χρόνια μετά την υποβάθμισή της.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένει αυξημένο, ενώ οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η πολιτική σταθερότητα λειτουργούν ως καταλύτες. Ο δρόμος για την αναβάθμιση δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρα ορατός – και αυτό από μόνο του συνιστά πρόοδο.

Facebook Comments