Ξένος επενδυτικός «πυρετός» για την Ελλάδα: Άνοδος €16,5 δισ. σε μετοχές και ομόλογα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έχει προκαλέσει εκρηκτική αύξηση του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού (assets), μετατρέποντας τη χώρα σε πόλο έλξης κεφαλαίων μεσαίου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ και σε ελληνικά ομόλογα κατά 5,5 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.
Αξιοσημείωτο είναι πως, πριν καν την επίσημη αναβάθμιση, σημειώθηκαν εισροές ύψους 5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ σε μετοχές και 2,1 δισ. ευρώ σε ομόλογα) από το δ΄ τρίμηνο του 2022 έως και το γ΄ τρίμηνο του 2023. Το 2024, η συνολική ζήτηση για ελληνικά assets άγγιξε τα 120 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τη στροφή προς την ελληνική αγορά από επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι διαμορφώνεται πλέον μια νέα γενιά «ποιοτικών» και μακροπρόθεσμων επενδυτών, που μπορούν πλέον να τοποθετηθούν στα ελληνικά assets λόγω του τίτλου investment grade, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για επενδυτικά κεφάλαια που παλαιότερα δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής.
Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις έχουν καθοριστικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις. Έτσι, η προσδοκία επενδυτικής αναβάθμισης από το α΄ τρίμηνο του 2023 οδήγησε σε αύξηση επενδυτικών θέσεων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Επενδυτική Θέση της ΤτΕ.
Οι αναβαθμίσεις αυτές επέδρασαν θετικά στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, συμπιέζοντας το credit spread έναντι άλλων κρατών της ευρωζώνης. Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το γερμανικό (spread) περιορίστηκε στις 73 μονάδες βάσης στις 5 Ιουνίου 2025, περίπου 125 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο του α΄ τριμήνου 2023. Παράλληλα, οι αποδόσεις παραμένουν χαμηλότερες από αντίστοιχους τίτλους χωρών με συγκρίσιμη αξιολόγηση, όπως η Ιταλία.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η ρευστότητα αυξήθηκε σημαντικά το 2025, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να φτάνει τα 187,3 εκατ. ευρώ, έναντι 80,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Αντίστοιχα, στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ), η μέση ημερήσια αξία αγοραπωλησιών τους πρώτους πέντε μήνες του 2025 έφτασε τα 756 εκατ. ευρώ, έναντι 557 εκατ. ευρώ το 2024.
Η σημαντική αύξηση της ζήτησης για ελληνικές μετοχές είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επενδυτικών θέσεων κατά 11 δισ. ευρώ από το α΄ τρίμηνο του 2023. Αυτή η εισροή κεφαλαίων διευκόλυνε τη χρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών μέσω του Χρηματιστηρίου.
Μέσα στο πεντάμηνο του 2025, καταγράφηκαν τρεις νέες εισαγωγές και τρεις διαγραφές στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ξεπέρασαν τα 531,4 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τα 240,8 εκατ. ευρώ του 2024.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο ΧΑ από τις αρχές του 2025 ανήλθε σε 196 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατέγραψε κέρδη άνω του 70% από τον Απρίλιο του 2023, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η πορεία για την επενδυτική βαθμίδα, ενώ από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022 η συνολική άνοδος ξεπερνά το 130%.
Οι προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, καθώς η ελληνική οικονομία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την εικόνα σταθερότητας και αξιοπιστίας για διεθνή κεφάλαια που στοχεύουν σε αναδυόμενες ιστορίες μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.
Facebook Comments