Σε φάση ταχείας υλοποίησης εισέρχεται η κυβερνητική εξαγγελία περί ενσωμάτωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το διαρκώς διογκούμενο σκάνδαλο που έχει φέρει στο φως σοβαρές ενδείξεις κακοδιοίκησης και πολιτικών πιέσεων.

Κομβικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση παίζουν οι δύο επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, που είχαν αποσταλεί στον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023.

Στις επιστολές αυτές καταγράφεται η απόφαση για το “μπλοκάρισμα” 9.309 ΑΦΜ, που κρίθηκαν ως ύποπτοι για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνονται οι έντονες πολιτικές πιέσεις από τον τότε υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη προς τη διοίκηση του Οργανισμού. Οι εξελίξεις έχουν φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με πιεστικά ερωτήματα, αλλά και την ανάγκη για θεσμική απάντηση στο πρόβλημα.

Την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή διάταξη που προβλέπει την έναρξη της απορρόφησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με την ΑΑΔΕ να αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του Οργανισμού, στόχος είναι από το 2026 όλες οι αγροτικές πληρωμές να περνούν αποκλειστικά από την ανεξάρτητη αρχή, δίνοντας τέλος σε πελατειακές πρακτικές και πολιτικές παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι, αναφέρθηκε εμμέσως στην υπόθεση, σημειώνοντας:
«Για να σπάσουμε τις πελατειακές νοοτροπίες, χρειαζόμαστε μια απρόσωπη διοίκηση που δεν κάνει χάρες και δεν κρίνει τους πολίτες ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να λυθεί αυτό το διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.»

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας, καθώς τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι είχε υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τα «μπλοκαρισμένα» ΑΦΜ, αλλά και για τις αντιδράσεις του κ. Αυγενάκη. Η καταγγελία ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πιστοποίηση του Οργανισμού πυροδοτεί επιπλέον ερωτήματα ως προς τη διαχείριση της κατάστασης.

Κυβερνητικές πηγές υπερασπίζονται τον κ. Μπρατάκο, λέγοντας ότι ο ίδιος άφησε ελεύθερο τον Σημανδράκο να εφαρμόσει τις αποφάσεις του και ότι οι πληρωμές του 2023 πραγματοποιήθηκαν χωρίς να ενταχθούν οι επίμαχοι ΑΦΜ. Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι συνέβη την άνοιξη του 2024, όταν ο Σημανδράκος είχε παραιτηθεί και ο Αυγενάκης συνέχιζε να έχει την πολιτική εποπτεία του οργανισμού.

Έγιναν πληρωμές σε “κόκκινους” ΑΦΜ; Αν ναι, ποιος έδωσε την εντολή; Το Μαξίμου μέχρι στιγμής αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα, κάτι που ενισχύει τις πολιτικές πιέσεις.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ φέρεται να αναμένει νέα στοιχεία πριν προχωρήσει σε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, με τη Νέα Δημοκρατία να τηρεί στάση αναμονής. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη:
«Θα κινηθούμε μακριά από κυνήγι μαγισσών αλλά και μακριά από την όποια λογική συγκάλυψης».

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments