Bloomberg: «Δέκα χρόνια μεταρρυθμίσεων: Η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών»

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία δεν περνά απαρατήρητη από τα διεθνή μέσα. Σε εκτενές αφιέρωμα, το Bloomberg αναδεικνύει τη «δεκαετία της οικονομικής αναμόρφωσης», κάνοντας λόγο για μια πορεία δικαίωσης για όσους πίστεψαν στην Ελλάδα σε περιόδους βαθιάς αβεβαιότητας.
«Η επώδυνη δεκαετία αναμόρφωσης της Ελλάδας δικαίωσε αυτούς που την πίστεψαν», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που ξεκινά με την εμπειρία του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος είχε επιλέξει το Costa Navarino το 2015 για την επέτειο της εταιρείας του, Fairfax Financial Holdings, εν μέσω απόλυτης οικονομικής αστάθειας.
Η Ελλάδα βρισκόταν τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, με κεφαλαιακούς ελέγχους, κλειστά ΑΤΜ, δημοψήφισμα και διεθνή καχυποψία. Ωστόσο, η Fairfax όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τις θέσεις της, αλλά τις ενίσχυσε, με τον Γουάτσα να δηλώνει πως «ποτέ δεν σκέφτηκα να πουλήσω, ούτε για ένα δευτερόλεπτο».
Δέκα χρόνια μετά, η επένδυσή του έχει υπερδιπλασιαστεί, με τις συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Eurobank, η Eurolife, η Grivalia και η Metlen Energy & Metals SA να ξεπερνούν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει: «Επενδύουμε σε ανθρώπους και σε χώρες που έχουν προοπτική. Η Ελλάδα μάς δικαίωσε».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα σήμερα ξεπερνά σε ρυθμούς ανάπτυξης πολλές χώρες της Ευρωζώνης και συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων με πλεονασματικό προϋπολογισμό. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η σταθερότητα στο κόστος δανεισμού, αλλά και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων από ομίλους όπως η UniCredit, αποτελούν ενδείξεις μιας νέας οικονομικής εποχής.
Όπως δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα μετατράπηκε από οικονομικό παρία σε ιστορία επιτυχίας. Η κρίση του 2015 και η στροφή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τη δημοσιονομική πειθαρχία αποτέλεσαν σημείο καμπής.
Το 2018 η χώρα ολοκλήρωσε τα μνημόνια και, λίγο αργότερα, εξέδωσε 10ετή ομόλογα για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ η απόδοση των 10ετών τίτλων κυμαίνεται στο 3,3%, από 44% το 2012.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, με τεχνολογικές καινοτομίες όπως drones και tablets στις φορολογικές εφόδους, που έχουν συμβάλει στη συρρίκνωση της παραοικονομίας από το 27% στο 13,7% του ΑΕΠ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης επισημαίνει ότι το κλείσιμο της φορολογικής ψαλίδας, η αύξηση της διαφάνειας και τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις συνέβαλαν καθοριστικά στην αναστροφή του κλίματος.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με χαμηλές πληρωμές τόκων έως το 2070, έχει διαμορφώσει ένα από τα πιο βιώσιμα χρεωστικά προφίλ στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, το βάρος του χρέους είναι μεγάλο, αλλά δομικά ελεγχόμενο.
Η Ελλάδα έχει αρχίσει επίσης να προσελκύει επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού, με κίνητρα επαναπατρισμού. Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιστροφές υπερέβησαν τις αποχωρήσεις, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.
Παρόλα αυτά, το Bloomberg τονίζει πως υπάρχουν ακόμα σοβαρές προκλήσεις: η ανεργία των νέων, η γήρανση του πληθυσμού, οι χαμηλοί μισθοί και το υψηλό κόστος ζωής παραμένουν βαρίδια για τη μεσαία τάξη.
Η παρακαταθήκη της “Παλιάς Ελλάδας” φαίνεται ακόμη σε τραγωδίες όπως αυτή των Τεμπών ή στα σκάνδαλα επιδοτήσεων που επηρεάζουν τη θεσμική εμπιστοσύνη.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρώην διαπραγματευτής με τους θεσμούς, η Ελλάδα έχει πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητά της και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι πλέον δομικό στοιχείο της πολιτικής της.
Η περίπτωση της Ελλάδας είναι, όπως καταλήγει το Bloomberg, ένα μάθημα επιμονής, μεταρρύθμισης και υπομονής. Όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, «μπορεί κανείς πραγματικά να πει μόνο ένα πράγμα: να συγχαρεί τον ελληνικό λαό».
Facebook Comments