Citi: Τί θα καθορίσει την πορεία των μετοχών – Οι νικητές και οι χαμένοι του 2025

Η πρώτη περίοδος του 2025 αποδείχθηκε ταραχώδης για τις διεθνείς αγορές, καθώς μια σειρά από μακροοικονομικά σοκ και αυξημένη μεταβλητότητα κυριάρχησαν στο επενδυτικό τοπίο.
Σύμφωνα με την Citigroup, το αφήγημα του “Trump trade” εξελίσσεται πλέον σε “τέλος του αμερικανικού εξαιρετισμού”, με τις αγορές να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους απέναντι στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές πολιτικές και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Η Citi εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αγορές θα κινηθούν με ήπιες διακυμάνσεις έως το τέλος του 2025, με στόχο αύξησης 5% για τον δείκτη MSCI AC World έως τα μέσα του 2026. Η άνοδος αυτή θα βασιστεί κυρίως στην ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή (EPS) και σε σχετικά σταθερές αποτιμήσεις. Η στρατηγική της τράπεζας παραμένει overweight στην Ευρώπη, λόγω των ευκαιριών στις τραπεζικές μετοχές, και neutral στις ΗΠΑ.
Οι προβλέψεις για τα EPS του 2025 έχουν υποχωρήσει από +13% σε +8%, ενώ για το 2026 διατηρούνται στο +13%, δείγμα πίεσης στην κερδοφορία. Ταυτόχρονα, οι αποτιμήσεις έχουν καταστεί πιο ακριβές, με τον MSCI AC World να διαπραγματεύεται πλέον με P/E 18,5x, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών.
Οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως η πιο ακριβή αγορά με P/E 22x, ενώ φθηνότερες παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι αναδυόμενες αγορές (13x). Σε επίπεδο κλάδων, η Υγεία είναι ο μόνος τομέας κάτω από τις ιστορικές αποτιμήσεις, ενώ η Πληροφορική (26x) και τα Ακίνητα (24x) θεωρούνται υπερτιμημένα.
Στην Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούνται ευκαιρίες, καθώς οι τομείς τους διαπραγματεύονται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. Η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν ευρύτερο φάσμα αποτιμήσεων, με τον Βιομηχανικό Τομέα να φαίνεται ακριβός σχεδόν παντού.
Η Citi αναμένει μηδενικές ως οριακές αποδόσεις έως το τέλος του 2025, με σημαντικά κέρδη να προκύπτουν το πρώτο εξάμηνο του 2026. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει:
Η Ευρώπη αποτελεί πλέον διαρθρωτική επιλογή για τη Citi, ενισχυμένη από την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών και την υποχώρηση του “US exceptionalism”.
Η Citi τηρεί underweight στις Αναδυόμενες Αγορές, λόγω δασμολογικών κινδύνων και μειωμένων εκτιμήσεων EPS. Αντίθετα, η στρατηγική της είναι overweight στην Τεχνολογία, τις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.
Underweight στάση διατηρείται στα Καταναλωτικά Αγαθά, ενώ ουδέτερη είναι η θέση στα Βιομηχανικά Προϊόντα.
Η πολιτική των ΗΠΑ γύρω από τους δασμούς αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, με αυξήσεις να σχεδιάζονται από την 1η Αυγούστου σε Ιαπωνία, Κορέα και Νότια Αφρική. Ακόμα και ένας σταθεροποιημένος δασμολογικός συντελεστής 10% θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους και τη ζήτηση, προειδοποιεί η Citi.
Η υπερέκθεση των επενδυτών στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποχωρήσει, καθώς η οικονομική προβλεψιμότητα και το προφίλ ασφαλείας των ΗΠΑ αμφισβητούνται. Η Ευρώπη ενισχύεται στρατηγικά, η Ιαπωνία ανακάμπτει μέσω αναπληθωρισμού, και η Κίνα επενδύει σε ψηφιακή πρόοδο.
Η επόμενη φάση των αγορών φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή, μακριά από τον μονοπολικό χαρακτήρα της Wall Street.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments