Έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς από το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εντολή για την αυτοπρόσωπη παρέμβαση δόθηκε εγγράφως από τον επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο στόχος είναι σαφής: η συγκέντρωση όλων των σχετικών εγγράφων και αρχείων, ψηφιακών και έντυπων, που σχετίζονται με δέκα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν λάβει παράνομα κοινοτικές ενισχύσεις.


Στο μικροσκόπιο η Θεσσαλία – Ύποπτα πρόσωπα και πολυτελής βίος

Τα ελεγχόμενα πρόσωπα δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται ύποπτες ροές χρηματοδότησης, πιθανές ψευδείς δηλώσεις επιδοτήσεων και μια γενικότερη ασυμβατότητα μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τρόπου ζωής.

Η Αρχή διερευνά τυχόν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω:

  • Χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
  • Αγοράς πολυτελών οχημάτων
  • Υψηλού κόστους διαβίωσης που δεν δικαιολογείται φορολογικά

Πλήρης δέσμευση περιουσιών αν προκύψουν ενδείξεις

Σε περίπτωση που κατά την αυτοτελή έρευνα προκύψουν τεκμηριωμένες ενδείξεις για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η Αρχή Βουρλιώτη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε:

  • Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
  • Κατάσχεση τραπεζικών θυρίδων
  • Δέσμευση ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων

Παράλληλα, τα πορίσματα της έρευνας θα διαβιβαστούν στους Ευρωπαίους εισαγγελείς, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης σε κοινοτικά κονδύλια.


Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις έντονες αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων, που φέρεται να έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι Αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες να φτάσουν σε πλήρη εκκαθάριση των κυκλωμάτων, με μηδενική ανοχή και άμεσες κυρώσεις για κάθε εμπλεκόμενο.

Facebook Comments