Η πιστωτική επέκταση «κλειδί» για τη διατήρηση της κερδοφορίας των τραπεζών μετά τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ


Εάν οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να διατηρήσουν την ισχυρή κερδοφορία τους τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, καθώς η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII).
Η πιστωτική επέκταση αποτελεί τον βασικό μοχλό για μία βιώσιμη κερδοφορία, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπου η αύξηση του όγκου χορηγήσεων μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια από τις μειωμένες αποδόσεις.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη 2,4 δισ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2025, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με πέρυσι.
Το ίδιο διάστημα, τα ενήμερα δάνεια αυξήθηκαν κατά περίπου 7,7 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τη βάση εσόδων. Συγκεκριμένα:
Οι διοικήσεις, έχοντας ήδη υπερβεί τους αρχικούς στόχους, αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για νέα δάνεια το 2025 από 10 δισ. σε 13 δισ. ευρώ.
Η S&P προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξάνεται κατά 2,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 2024–2027, υπεραποδίδοντας έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και η ενίσχυση του εταιρικού δανεισμού αναμένεται να διατηρήσουν υψηλή τη ζήτηση για νέα δάνεια.
Η DBRS προειδοποιεί ότι η μείωση των επιτοκίων θα περιορίσει τα NII, αλλά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρότερες νέες δανειακές ροές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, μερικώς αντισταθμίζοντας την απώλεια εσόδων.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Απρίλιο του 2025 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) έφτασε το 17,2%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.
Την άνοδο υποστήριξαν:
Το 2024 αποτέλεσε χρονιά–σταθμό, με 13,8 δισ. ευρώ νέα ενήμερα δάνεια – την ισχυρότερη επίδοση 15ετίας. Σε σύγκριση, το 2023 η αύξηση ήταν μόλις 5,8 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά για το 2024:
Η συνολική πιστωτική επέκταση ανήλθε σε +9% για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, με +13,8% στις ΜΧΕ, +0,7% σε ελεύθερους επαγγελματίες και +6,3% στα καταναλωτικά δάνεια. Τα στεγαστικά δάνεια παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος (–2,6%).
Οι τράπεζες χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω καταθέσεων, που στο τέλος του 2024 αντιστοιχούσαν στο 89% της συνολικής χρηματοδότησης.
Τον Ιούνιο του 2025, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα άγγιξαν τα 204,5 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011, μετά από μηνιαία αύξηση–ρεκόρ 5 δισ. ευρώ. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στο 67,2% υποδηλώνει σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας για περαιτέρω χορηγήσεις.
Συμπέρασμα:
Η ελληνική τραπεζική αγορά εισέρχεται σε μια περίοδο μετασχηματισμού, όπου η ποσότητα των δανείων θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο από το ύψος των επιτοκίων. Οι τράπεζες που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στις νέες χορηγήσεις, θα είναι αυτές που θα διατηρήσουν την κερδοφορία και τη δυναμική τους στα επόμενα χρόνια.
Facebook Comments