Ζελένσκι και Ευρωπαίοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο – Ο Τραμπ ζητά εδαφικές παραχωρήσεις


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται σήμερα στην Ουάσινγκτον μαζί με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πιέζει ανοιχτά το Κίεβο να αποδεχθεί εδαφικές και πολιτικές παραχωρήσεις στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού.
Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο είναι η πρώτη που διεξάγεται με αυτό το σχήμα μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, στον απόηχο νέων φονικών ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις.
Κεντρικό θέμα θα είναι οι εδαφικές παραχωρήσεις που ζητά η Μόσχα, αλλά και οι πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία. Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι «ο Ζελένσκι μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο σχεδόν αμέσως», αποκλείοντας την επιστροφή της Κριμαίας και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Στην Ουάσινγκτον βρίσκονται επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί «γρήγορο και αξιόπιστο τερματισμό του πολέμου», αλλά τόνισε ότι η ειρήνη πρέπει να είναι διαρκής. «Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε», σημείωσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Τραμπ για την πρόσκληση.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, εφόσον οι σημερινές συνομιλίες εξελιχθούν θετικά.
Facebook Comments