Το επικίνδυνο déjà-vu με την κρίση στη Γαλλία

Η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού αναδεικνύει την εύθραυστη πολιτική κατάσταση και τις δημοσιονομικές προκλήσεις που πιέζουν όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Το αφήγημα της ισχυρής Γαλλίας έχει κλονιστεί από το α’ εξάμηνο του 2024 και από τότε οι κλυδωνισμοί μεγεθύνονται, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, το ρίσκο που ονομάζεται «Γαλλία» μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην Ευρωζώνη με τη μορφή εκτόξευσης του κόστους δανεισμού.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαϊρού κήρυξε ψήφο εμπιστοσύνης για τις 8 Σεπτεμβρίου, μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης στο μείγμα περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων ύψους 44 δισ. ευρώ που προωθεί. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται πάγωμα αυξήσεων σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ειδική εισφορά στους πλούσιους και κατάργηση δύο εθνικών αργιών.
Ο Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να παραιτηθεί. Αυτό φέρνει τον Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε δύο δύσκολες επιλογές: είτε διορισμό νέου πρωθυπουργού είτε προκήρυξη εκλογών, με ό,τι συνεπάγεται σε πολιτική αβεβαιότητα.
Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες στην πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας. Οι αξιολογήσεις ξεκινούν με τη Fitch (12/9), συνεχίζουν με DBRS (19/9), Scope Ratings (26/9), Moody’s (24/10) και S&P (28/11).
Η Scope Ratings εκτιμά πως το έλλειμμα δεν θα πέσει στο 5,4% το 2025, αλλά στο 5,6%, και στο 5,3% το 2026, ενώ το χρέος θα φτάσει στο 122% του ΑΕΠ το 2030. Η Moody’s προειδοποιεί για ένταση πολιτικών και δημοσιονομικών κινδύνων, ενώ η Alpha Bank σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο, έχοντας ξεπεράσει τα 3,3 τρισ. ευρώ (113% ΑΕΠ).
Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων. Η παρατεταμένη πολιτική δυσλειτουργία θα μπορούσε να επιβαρύνει όλη την Ευρώπη.
Goldman Sachs: η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία αναδεικνύει την ευαλωτότητα της Ευρώπης.
Citigroup: το γαλλικό spread έναντι της Γερμανίας έφτασε τις 80 μ.β., με το 10ετές ομόλογο στο 3,53%. Τα γαλλικά ομόλογα πλέον είναι 9 μ.β ακριβότερα από τα ελληνικά και μόλις 10 μ.β φθηνότερα από τα ιταλικά.
Κατά τη Citi, ενδεχόμενες εκλογές θα οδηγήσουν το spread στα 90–95 μ.β, ενώ πιθανή παραίτηση Μακρόν θα εκτοξεύσει τις αποδόσεις στις 120–125 μ.β, συμπαρασύροντας ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Facebook Comments