Morgan Stanley: Στα κορυφαία trades της Ευρωζώνης τα ελληνικά ομόλογα – Long θέσεις έναντι της Γερμανίας


Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Morgan Stanley, η οποία τα τοποθετεί στα αγαπημένα της trades από την αγορά της Ευρωζώνης.
Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός διατηρεί από το καλοκαίρι long θέσεις στους ελληνικούς τίτλους έναντι των γερμανικών, αλλάζοντας το προηγούμενο στοίχημά του που ήταν long Ελλάδα έναντι Ιταλίας.
Το γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν αυτή τη στιγμή κορυφαία επιλογή για ισχυρούς διεθνείς οίκους, σε μία περίοδο που η αγορά χρέους της Ευρωζώνης πιέζεται από τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά πολλών χωρών, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές απέναντι στη χώρα μας.
Σε μια εποχή όπου οι «ασφαλείς επενδύσεις» συρρικνώνονται λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων, η Ελλάδα προβάλλει ως σταθερό καταφύγιο. Αν και η «λάμψη» της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα έχει πλέον ωριμάσει, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα ως ένα από τα λίγα αξιόπιστα χαρτιά της Ευρωζώνης.
Δεν είναι μόνο η Morgan Stanley που «αγοράζει» Ελλάδα. JP Morgan και Citigroup έχουν τοποθετηθεί επίσης θετικά, υπογραμμίζοντας το ήσυχο προφίλ του δανειακού προγράμματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί για φέτος.
Παρά την αναταραχή που προκάλεσε η νέα πολιτική κρίση στη Γαλλία, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει παραμείνει σε στενά επίπεδα:
Αυτά τα στοιχεία τοποθετούν την Ελλάδα σε επίπεδα που θυμίζουν προ κρίσης χρέους, αποδεικνύοντας τη σημαντική αλλαγή στην αντίληψη των αγορών.
Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις χάρη:
Για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 2,0% (από 2,2% πριν) και για το 2026 1,9% (από 1,58% πριν), με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε χάρη και στην πρόσφατη άνοδο του κατώτατου μισθού άνω του 6%, ενώ ο τουρισμός και οι επενδύσεις, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες.
Η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% το 2024, ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε πάνω από 55 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του το 2020.
Παρά τη θετική εικόνα, η Morgan Stanley τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που διευρύνθηκε σε -6,4% του ΑΕΠ το 2024 από -1,5% το 2019. Η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και η αύξηση της παραγωγικότητας αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο οίκος: «Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι το ιερό δισκοπότηρο της Ευρωζώνης – και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση».
Η τοποθέτηση της Morgan Stanley σε long θέσεις Ελλάδας έναντι Γερμανίας δεν είναι μόνο μία στρατηγική επιλογή trading, αλλά και μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Με την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τα περιορισμένα επίπεδα εκδόσεων να δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κορυφή των επιλογών των διεθνών επενδυτών – επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει ξανά τον ρόλο του ασφαλούς προορισμού στην Ευρωζώνη.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments