Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το ανοδικό σερί – Οι τράπεζες «οδηγοί» της αγοράς


Μετά από μία συνεδρίαση χαμηλής έντασης και περιορισμένων διακυμάνσεων, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να ολοκληρώσει ανοδικά για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 2.065,36 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,11%. Οι δημοπρασίες στο τέλος έδωσαν την τελική κατεύθυνση, με τις τράπεζες να κρατούν για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον στο ταμπλό.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 227,72 εκατ. ευρώ, ωστόσο η δραστηριότητα ήταν εμφανώς μειωμένη, καθώς τα 61,2 εκατ. ευρώ προήλθαν από μόλις 16 πακέτα συναλλαγών. Η Alpha Bank μονοπώλησε το ενδιαφέρον με οκτώ πακέτα συνολικής αξίας 50,3 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο του ημερήσιου τζίρου. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 43,69 εκατ. τεμάχια.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,18% στις 5.210,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM υποχώρησε κατά 0,37% στις 2.916,03 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,7% στις 2.286,91 μονάδες, με το 68% του ημερήσιου τζίρου (153,9 εκατ. ευρώ) να κατευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία συνέχισε το εντυπωσιακό της ράλι, κλείνοντας με άνοδο 3,6% στο νέο ιστορικό υψηλό των 8,02 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Λάμδα αναδείχθηκε πρωταγωνίστρια, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη 4,84% στα 7,8 ευρώ με τζίρο 9,7 εκατ. ευρώ. Θετική εικόνα και για τη Motor Oil, που συνέχισε ανοδικά για δεύτερη ημέρα με +1,85% στα 26,44 ευρώ.
Στον αντίποδα, η Jumbo υποχώρησε κατά 2,24% στα 31,36 ευρώ, ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, ενώ πιέσεις δέχθηκε και η Τιτάν με -1,4% στα 35,3 ευρώ. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης ο Σαράντης (-1,36% στα 13,02 ευρώ), ο ΟΤΕ (-1,2% στα 16,48 ευρώ) και η Coca Cola HBC (-0,72% στα 41,5 ευρώ).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αρνητική εικόνα εμφάνισαν η ΕΧΑΕ με πτώση -2,38% στα 6,57 ευρώ και η Intralot με -0,77% στα 1,288 ευρώ. Αντίθετα, η Alter Ego κατέγραψε τέταρτη συνεχόμενη άνοδο με +0,32% στα 6,27 ευρώ, ενώ η Ίλυδα ξεχώρισε στα χαμηλότερα στρώματα με άλμα 7,4%.
Συνολικά, 62 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 60 με πτώση, δείχνοντας ισορροπία στο ταμπλό. Το θετικό σερί της αγοράς παρατάθηκε στις πέντε συνεδριάσεις, ωστόσο το περιορισμένο εύρος διακύμανσης (μόλις 13,3 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη) καταδεικνύει την έλλειψη ισχυρού καταλύτη.
Η εικόνα των τραπεζών και συγκεκριμένα της Alpha Bank εξακολουθεί να καθορίζει την τάση, με τους επενδυτές να αναμένουν τα επόμενα οικονομικά αποτελέσματα και τις διεθνείς εξελίξεις που θα δώσουν νέο κατεύθυνση.
Facebook Comments