Μετά τον Μητσοτάκη, ακυρώθηκε και η συνάντηση Ερντογάν με Μελόνι

Μετά την αιφνιδιαστική ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ακόμη μία αναβολή, αυτή τη φορά για το ραντεβού που είχε κανονιστεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με αναφορές της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI, του πρακτορείου Agenzia Nova και της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, η συνάντηση Μελόνι – Ερντογάν είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, την ίδια δηλαδή ημέρα που θα πραγματοποιούνταν και η – τελικά αναβληθείσα – συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται λόγους που σχετίζονται με τους «περιορισμούς στα προγράμματα» των δύο ηγετών, χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, η χρονική σύμπτωση των δύο αναβολών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την τακτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος στη Νέα Υόρκη, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα ευαίσθητη για τις σχέσεις της Άγκυρας τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Ρώμη.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τις διπλωματικές επαφές του Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να επαναπροσδιορίζει το πρόγραμμά του, την ώρα που κορυφαίοι ηγέτες συμμετέχουν σε κρίσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι επόμενες κινήσεις του αναμένεται να κρίνουν αν πρόκειται για απλές «αναβολές» λόγω φόρτου ή για μια πιο στοχευμένη πολιτική επιλογή.
Facebook Comments