Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η επιβολή νέων δασμών σε σειρά προϊόντων αλλά και η ισχυρή ισοτιμία του ευρώ επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στις εμπορικές ροές, με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να κάνουν λόγο για «διπλή πίεση» που δυσχεραίνει την παρουσία τους στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Οι νέοι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ δεν περιορίζονται μόνο στα παραδοσιακά προϊόντα όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, αλλά επεκτείνονται και σε παράγωγα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι πλήττονται όχι μόνο οι βιομηχανίες πρώτων υλών αλλά και οι κατασκευαστές εξαρτημάτων και τελικών προϊόντων, από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι την αεροδιαστημική και τον κλάδο μηχανολογικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, το ισχυρό ευρώ καθιστά τα ευρωπαϊκά προϊόντα ακόμη πιο ακριβά για τους Αμερικανούς εισαγωγείς και καταναλωτές. Με την ισοτιμία να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, οι εξαγωγικές εταιρείες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ανταγωνιστών τους από τρίτες χώρες, οι οποίοι διαθέτουν φθηνότερα προϊόντα σε δολάριο.

Η διπλή αυτή πίεση έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται στους ισολογισμούς μεγάλων βιομηχανιών. Εταιρείες του κλάδου μετάλλων και αυτοκινήτων προειδοποιούν ότι ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή τους για τις ΗΠΑ ή να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες, με κίνδυνο περαιτέρω απώλειας μεριδίου αγοράς. Την ίδια στιγμή, αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαγωγικού προσανατολισμού βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση, καθώς δεν διαθέτουν την ίδια ευελιξία για να απορροφήσουν τις πιέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες, καθώς πρόκειται για απόφαση εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την πιθανότητα προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αν και η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και δεν δίνει άμεσα αποτελέσματα.

Συνολικά, η εικόνα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές εμφανίζεται ιδιαίτερα αρνητική, με τον συνδυασμό δασμών και ισχυρού ευρώ να δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη, καθώς θα δείξει αν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό ή αν θα δούμε ένα νέο κύμα απωλειών στην αμερικανική αγορά.

Facebook Comments