Κρ. Λαγκάρντ: «Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει νιώσει ακόμη τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ» – Το μήνυμα της ΕΚΤ για το 2026


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμη βιώσει τις πραγματικές συνέπειες των εμπορικών δασμών που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως «ο πόνος δεν έχει φτάσει ακόμα στους καταναλωτές, αλλά η στιγμή αυτή πλησιάζει».
Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS και την εκπομπή Face the Nation, η Λαγκάρντ επισήμανε πως προς το παρόν το βάρος των δασμών «το σηκώνουν οι επιχειρήσεις, οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς», ωστόσο προειδοποίησε ότι όταν εξαντληθούν τα περιθώρια κερδοφορίας, το κόστος θα μεταφερθεί αναπόφευκτα στους καταναλωτές.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε πως οι αμερικανικοί δασμοί που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκά, ασιατικά και καναδικά προϊόντα, έχουν ήδη αλλάξει τους εμπορικούς χάρτες, ωστόσο η πραγματική οικονομική επίπτωση δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί.
«Αυτή τη στιγμή, το βάρος το μοιράζονται οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς. Όταν αυτό το βάρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο το επιχειρηματικό περιθώριο, τότε το κόστος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Εκεί θα φανεί η πραγματική επίδραση των δασμών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.
Η ίδια σημείωσε ότι προς το παρόν, η ευρωπαϊκή οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν, με την ισχυρή ισοτιμία του ευρώ να λειτουργεί ως «φρένο» στις πληθωριστικές πιέσεις από τις αμερικανικές εισαγωγές, χωρίς ωστόσο να αναιρεί τον κίνδυνο για μελλοντικό πλήγμα.
Η Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι εμπορικοί δασμοί του Τραμπ δεν είναι απλώς ένα βραχυπρόθεσμο πολιτικό εργαλείο, αλλά ένας παράγοντας που αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την ανακατεύθυνση των εμπορικών ροών, με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ινδία να καλύπτουν ήδη μεγάλο μέρος του εμπορικού κενού που αφήνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης – οι εμπορικές σχέσεις, οι ροές κεφαλαίων και η παραγωγή προσαρμόζονται. Οι δασμοί, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και την πράσινη μετάβαση, επανακαθορίζουν τη διεθνή αγορά», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Reuters, οι αμερικανικοί δασμοί έχουν ήδη προκαλέσει παγκόσμιες απώλειες άνω των 35 δισ. δολαρίων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να εντοπίζεται στη βιομηχανία αυτοκινήτου, τα χημικά προϊόντα και τα αγροτικά είδη.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως το πραγματικό βάρος θα γίνει αισθητό το 2026, όταν οι τιμές στις ΗΠΑ θα αρχίσουν να απορροφούν πλήρως τις αυξήσεις κόστους, οδηγώντας σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού και σε νέα αναταράξεις στις αγορές συναλλάγματος.
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι δασμοί καθαυτοί, αλλά η αβεβαιότητα που δημιουργούν. Οι επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν, να παράγουν και να εξάγουν, φοβούμενες νέους γύρους εμπορικού προστατευτισμού», επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί στάση ψύχραιμης επιτήρησης, θεωρώντας ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είναι περιορισμένες, αλλά οι μεσαίες και μακροπρόθεσμες θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί η αμερικανική οικονομία και η κατανάλωση.
Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ενεργειακή και βιομηχανική της αυτάρκεια, επενδύοντας στην καινοτομία, την πράσινη παραγωγή και την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να περιορίσει την εξάρτηση από τις αμερικανικές και κινεζικές αγορές.
Παράλληλα, ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αξιοποιήσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από το αυξημένο κόστος εισαγωγών.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Η Ευρώπη αντέχει χάρη στη δημοσιονομική σταθερότητα και την πειθαρχία των οικονομιών της. Όμως η διεθνής πίεση αυξάνεται, και κανείς δεν είναι απρόσβλητος. Οι δασμοί δεν χτυπούν άμεσα, αλλά αφήνουν σημάδια με καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι αναλυτές της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το 2026 θα είναι το σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία. Οι επιπτώσεις των δασμών θα έχουν διαχυθεί σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα κληθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη σταθερότητα των τιμών και στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Γαλλίας, κάθε αύξηση 5% στους δασμούς θα μπορούσε να περιορίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,3% ετησίως, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία στις εξαγωγικές βιομηχανίες θα αυξηθεί στην Ευρώπη έως και 1,2% το 2026.
Η προειδοποίηση της Λαγκάρντ είναι σαφής: ο κόσμος ζει μια ψευδαίσθηση σταθερότητας. Οι επιχειρήσεις προς το παρόν απορροφούν το κόστος, οι καταναλωτές δεν νιώθουν την πίεση και οι αγορές δείχνουν ήρεμες. Όμως, όπως τονίζει η ίδια, «το ερώτημα δεν είναι αν θα έρθει το κύμα των επιπτώσεων, αλλά πότε».
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ισορροπία μεταξύ εμπορικού ανταγωνισμού, προστατευτισμού και τεχνολογικού μετασχηματισμού θα καθορίσει όχι μόνο τη νέα οικονομική τάξη, αλλά και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.
Facebook Comments