Ρεκόρ στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας – Όφελος €550 εκατ. και ιστορική ανατροπή στο εμπορικό ισοζύγιο


Σημαντικό οικονομικό, γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμα αφήνει η φετινή χρονιά για την Ελλάδα, καθώς το 2025 αναμένεται να κλείσει με όφελος 550 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο, χάρη στη ραγδαία αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για επίδοση-ρεκόρ, με τις εξαγωγές να είναι 25 φορές υψηλότερες από πέρυσι, καταδεικνύοντας ότι η χώρα έχει περάσει οριστικά σε νέα φάση ενεργειακής ισορροπίας και ανταγωνιστικότητας.
Η μετατροπή της Ελλάδας σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, για πρώτη φορά από το 2000, δεν έχει μόνο λογιστική σημασία. Συνιστά στρατηγική αλλαγή ρόλου της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλέον τροφοδοτεί ενεργειακά τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση των γειτονικών χωρών από τρίτες πηγές. Παράλληλα, αναδεικνύει το γεγονός ότι το ελληνικό σύστημα παραγωγής λειτουργεί πιο ανταγωνιστικά από εκείνα των γειτονικών χωρών, αλλιώς οι εξαγωγές αυτού του μεγέθους δεν θα ήταν εφικτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν τα 500,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μόλις 100,6 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 400 εκατ. ευρώ. Σήμερα, στο πρώτο οκτάμηνο του 2025, οι εισαγωγές υπολογίζονται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί στα 650 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας θετικό ισοζύγιο 150 εκατ. ευρώ. Το συνολικό όφελος σε σχέση με το 2019 φτάνει έτσι στα 550 εκατ. ευρώ, και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά τομή για την ελληνική οικονομία και ενεργειακή ασφάλεια:
«Το 2024 η Ελλάδα κατέστη καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το 2000. Το 2019, μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι εισαγωγές κάλυπταν το 18% των αναγκών μας, επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο κατά 400 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας τις τιμές. Αντιθέτως, το 2024 παρουσιάσαμε πλεόνασμα 122 εκατ. ευρώ. Αν οι εισαγωγές είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 2019, με τις τιμές του 2024, θα μας κόστιζε περίπου 1 δισ. ευρώ».
Ο κ. Τσάφος επισήμανε ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η χώρα μετατράπηκε από καθαρός εισαγωγέας σε εξαγωγέα ενέργειας, κάτι που αντικατοπτρίζει το νέο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Παράλληλα, ανέφερε στο 7ο Renewable & Storage Forum ότι «εννιά στις δέκα ημέρες είμαστε εξαγωγικοί και αντί να ψάχνουμε για εισαγωγές, πλέον ψάχνουμε πού να πουλήσουμε ενέργεια».
Τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2025 επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία, με το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών να εκτινάσσεται στις 571 GWh, έναντι 22 GWh για ολόκληρο το 2024. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με την εκρηκτική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έχουν πλέον συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 16 GW, επιτρέποντας στο σύστημα να παράγει φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια.
Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, που μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν από εισαγωγές, δείχνει πως μπορεί να μετατραπεί σε εξαγωγικό πυλώνα στα Βαλκάνια και παράγοντα σταθερότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η φετινή επίδοση αποδεικνύει ότι η χώρα όχι μόνο αντιστέκεται στις ενεργειακές κρίσεις, αλλά πλέον κεφαλαιοποιεί το φυσικό και τεχνολογικό της δυναμικό προς όφελος της οικονομίας και της γεωπολιτικής της ισχύος.
Facebook Comments