Είναι  η πρόσφατη αύξηση μετοχικου κεφαλαίου Ελληνικών Τραπεζών, περιλαμβανομένης της Εθνικής, εύκολο να αποτιμηθεί από τον μέσο Ελληνα που κατέχει μετοχές ή σκέφτεται να αποκτήσει; Πέραν του γεγονότος ότι οι προοπτικές της Τραπεζας εξαρτώνται από πολιτικούς κυρίως παράγοντες, τις εξελίξεις στην ΕΕ που δύσκολο να προβλεφθουν, παρά τις περι του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στελεχών που εμπλέκονται στην αύξηση, υπάρχει επίσης το θέμα των warrants.

1. Τι είναι τα ‘Warrants’; Ποιά ειναι η αξία τους;
Τα Warrants ειναι δικαίωμα αγοράς μετοχών σε συγκεκριμενη τιμή.  Η αύξηση θα επιτρέψει να έχει κάποιος WARRANTS ανά νέα μετοχή. Ουσιαστική η αξία τους θα σχετίζεται με το πόση είναι η τιμή μετοχής. Καθώς τα warrants θα διαπραγματευονται ορισμένες μέρες (καθε 6 μήνες), θα υπάρχουν διακυμανσεις των τιμών των μετοχών σε σχέση με τα warrants. Οσοι ασχολούνται με τα Χρηματοοικονοικά γνωρίζουν ότι η αξιολόγηση των warrants είναι δύσκολη άσκηση. Πρέπει να υπάρχουν δεδομένα που στην παρούσα φάση μόνο ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο που γίνεται η αύξηση ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ τα λεφτά μας για χρόνια και υποχρεωνόμαστε να συνεισφέρουμε συνεχώς χρηματα για να συνεχίσουμενα αγοράζουμε δικαιώματα που μας δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσουμε επί της μελλοντικής τιμής της μετοχής.

Αν σταματήσουμε να αγοράζουμε warrants, χάνουμε την αξία τους. Το μυστικό, επομένως, για να κερδίσει κάποιος από τα warrants  είναι να διαθέτει όχι μονο ΜΕΤΟΧΕΣ αλλά και πάντα ρευστότητα στην άκρη για τι μελλοντικές αγορές warrants. Ετσι παίρνει ένα ‘ετησιο μπόνους’, εφόσον η τιμή μετοχής είναι πάνω από την τιμη του warrant όταν κάποιος θα πουλήσει.

Η συνεχής έκδοση μετοχών, λόγω χρήσης των WARRANTS, οδηγεί σε αρνητική επίπτωση στη τιμή, καθώς τα ‘κέρδη ανα μετοχή’ θα μειώνονται από την συνεχή έκδοση μετοχων. Εν ολίγοις όποιος μπαίνει τώρα στην αύξηση μετοχής, και ‘παντρεύεται την Εθνική’ επί χρόνια, ή , εναλλακτικά, θα βλέπει την τιμή της μετοχής του να επηρεάζεται αρνητικά από την συνεχή εκδοση νέων μετοχών λόγω ΧΡΗΣΗΣ των WARRANTS των άλλων μετόχων! Η τιμή της μετοχής, εν ολίγοις θα ‘αποκτά’ ταβάνι ( ή σωστότερα θα γίνεται DILUTED) λόγω των νέων μετοχών που θα προκυπτουν.

2. Μείωση Ονομαστικής τιμής. Είναι καλό;
Το σκοτεινο σημείο της ΑΜΚ της Εθνικής είναι επίσης ότι μειώνουν την ονομαστική τιμή στα 0.30 ΕΥΡΩ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή μπορεί να πέσει από τα 4,5 ευρω που είναι τώρα στα 0,15 ΕΥΡΩ χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή. Το ότι ο μέτοχος έχει πλέον μετοχές μικρής ονομαστικής αξίας, δεν είναι καλό.

3. Συμπέρασμα
Η αύξηση προυποθέτει δυνητική ρευστότητα του νέου μετόχου. Αν εκτιμάτε ότι οι προοπτικές της τράπεζας είναι καλές, καλό είναι να μπείτε στην αύξηση αλλα και να υπολογίζετε από τώρα ρευστότητα για την αγορά warrants στο μέλλον-άρα να βάλετε και ρευστά  στην άκρη. Από την άλλη, η μείωση της ονομαστικής τιμής, αν συνδυαστεί με το μπλοκάρισμα των χρηματων των μετόχων επί πολλά έτη, με το κολπο των warrants, και με τις άλλες λεπτομέρειες της αύξησης, οδηγεί σε ένα ευρύτερο συμπέρασμα.

Καλό είναι κάποιος να κρατάει επιπλέον (όχι μόνο για warrants) ρευστά και μετά τη αύξηση, η αγορά δεν θα είναι μόνο ανοδική στους επόμενους μηνες… ενδεχομένως θα συμφέρει κάποιος να πουλάει μετοχές σε περίοδο διακυμάνσεων και να τις ξαναγοράζει αργότερα κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών όπου οι συνθήκες αγοράς ίσως είναι ασταθείς καθώς κανένας δεν θα εχει λόγο να κρατήσει τις τιμές μετοχών υψηλά αφού θα έχουν λήξει οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Φυσικά, όπως σε κάθε αύξηση, αν κάποιος δεν έχει ρευστότητα αλλά διαθέτει μετοχές και θελει να συμμετάσχει στην άυξηση, στην διάρκεια της αυξησης θα μπορούσε να μειώσει λίγο τη θέση του σε μετοχές ή δικαιώματα ώστε να εχει ρευστα και να συμμετάσχει στις μελοντικές αυξήσεις.

(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

Facebook Comments