Fitch: Στο σκοτάδι κρατά τους επενδυτές η ΕΚΤ για τη θέση ρευστότητας των τραπεζών
«Επίθεση» της Fitch στην ΕΚΤ: Κρατά τους επενδυτές στο σκοτάδι
«Επίθεση» της Fitch στην ΕΚΤ: Κρατά τους επενδυτές στο σκοτάδι
Η δημοσίευση των θέσεων ρευστότητας των τραπεζών και της επιβάρυνσης των στοιχείων του ενεργητικού, εδώ και καιρό είναι αδιαφανής, αν και σε ότι αφορά τη ρευστότητα και τις προοπτικές ανάκαμψης, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να κατανοήσουν το εύρος των βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας.
Πρωτοβουλίες όπως οι συστάσεις δημοσίευσης από την Enhanced Disclosure Task Force, που δημιουργήθηκαν από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν βοηθήσει στη βελτίωση των στοιχείων για την επιβάρυνση πολλών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν απρόθυμοι να επιτρέψουν την δημοσίευση στοιχεία για τον δανεισμό του ELA.
Οι τράπεζες της ΕΕ με εισηγμένες μετοχές ή χρεόγραφα υποχρεούται να παρέχουν έγκαιρα ανακοινώσεις σχετικά με πληροφορίες που μπορεί να επηρεάζουν την τιμή τους στο χρηματιστήριο. Η δημοσιοποίηση μπορεί να καθυστερήσει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά από τον Ιούλιο του 2016, ο νέος κανονισμός θα εισάγει μια ρήτρα που θα επιτρέπει ειδικά στις τράπεζες να καθυστερήσουν την αποκάλυψη για τα ποσά του ELA που έχουν χρησιμοποιήσει.
Δίνοντας στις εθνικές κεντρικές τράπεζες την ελευθερία να αποφασίζουν κατά πόσον είναι αναγκαία η δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση του ΕLA, επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αποκρύπτουν πληροφορίες από την αγορά.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης μπορουν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ όσον θεωρούνται φερέγγυες, να λαμβάνουν ELA από τις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου 2015 δείχνουν ότι ο ELA, που ήταν στα 126 δισ. ευρώ, αντιπροσώπευε το 26% του συνολικού παθητικού του τραπεζικού τομέα, περίπου ίσο με το συνολικό ποσό των εγχώριων καταθέσεων από τις τράπεζες κατά την ημερομηνία αυτή.
Πολλές κεντρικές τράπεζες της ΕΕ έχουν χορηγήσει ELA από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό αποκαλύπτεται πολύ αργότερα, το οποίο είναι λιγότερο χρήσιμο για τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Royal Bank of Scotland και η HBOS είχαν λάβει 61 δισ. στερλίνες ELA το 2008-2009, ένα χρόνο μετά το γεγονός. Αντίθετα, τα στοιχεία για τον ELA των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύτηκαν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, τονίζει η Fitch.
Facebook Comments