Αν και η πλουσιότερη από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του αραβικού κόσμου που με την πολιτική της στους κόλπους του ΟΠΕΚ οδήγησε σε περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει δυσχέρειες οικονομικής φύσης, καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδά της από τον «μαύρο χρυσό». Εχει, έτσι, αναγκαστεί να αποσύρει ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που είχε τοποθετήσει στις διεθνείς αγορές.

Ο λόγος είναι πως το Ριάντ προσπαθεί να μειώσει ένα διευρυνόμενο έλλειμμα και να περιορίσει την έκθεση της χώρας στις ασταθείς αγορές μετοχών. Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Σιλίτοε, στέλεχος της εταιρείας πληροφοριών επί θεμάτων χρηματαγοράς Insight Discover Financial Times, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η νομισματική αρχή της Σαουδικής Αραβίας έχει αποσύρει από 50 έως 70 δισ. δολάρια από τον κλάδο μόλις μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Αλλες πηγές εκτιμούν πως η εν λόγω Αρχή έχει αποσύρει ακόμη περισσότερα από 70 δισ. δολάρια και αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί μόνο ένα τμήμα αυτών των κεφαλαίων για να καλύψει τα ελλείμματα της χώρας, ενώ για τα υπόλοιπα κεφάλαια αναζητά ασφαλείς επενδύσεις.

Πίσω από τις κινήσεις αυτές βρίσκεται η ραγδαία πτώση κατά 73 δισ. δολάρια που έχουν σημειώσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Ριάντ από τη στιγμή που άρχισε η πτώση των τιμών του πετρελαίου στα μέσα του περασμένου έτους. Εκτοτε ο οίκος των Σαούντ αυξάνει διαρκώς τις δαπάνες για να στηρίξει την οικονομία της χώρας, αλλά και να χρηματοδοτήσει την πολεμική εκστρατεία στην Υεμένη. Σύμφωνα, άλλωστε, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει στραφεί στις εγχώριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση έκδοσης ομολόγων με τα οποία σκοπεύει να καλύψει τη ραγδαία μείωση των διαθεσίμων της. Στέλεχος του κλάδου των διαχειριστών κεφαλαίων χαρακτήρισε, άλλωστε, «δική τους Μαύρη Δευτέρα» τις μαζικές αποσύρσεις κεφαλαίων που έπληξαν πολλές εταιρείες του κλάδου στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Ο κλάδος είχε αντλήσει μεγάλα κέρδη επί χρόνια καθώς αυξάνονταν τα περιουσιακά στοιχεία από αραβικές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Οπως τονίζουν οι FT, διαχειριστές κεφαλαίων που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με κρατικά επενδυτικά ταμεία των χωρών του Κόλπου όπως οι BlackRock, Franklin Templeton και Legal & General έχουν λάβει εντολές και μαζικές ρευστοποιήσεις. Ειδικότερα η BlackRock, που όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου έχει ηγετική θέση στη διαχείριση μεγάλων κεφαλαίων από τις χώρες του Κόλπου, έχει ήδη αναφέρει μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Στα αποτελέσματά της από το δεύτερο τρίμηνο εμφανίζει καθαρή εκροή κεφαλαίων ύψους 24,1 δισ. δολαρίων από τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες της Μέσης Ανατολής σε αντίθεση με τις εισροές ύψους 17,7 δισ. δολαρίων που είχε καταγράψει το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σημειωτέον ότι η Σαουδική Αραβία ήταν η χώρα που τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ουσιαστικά επέβαλε στον ΟΠΕΚ την πολιτική διατήρησης της παραγωγής πετρελαίου σε σταθερά επίπεδα μολονότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν ήδη υποχωρήσει σημαντικά από τον Ιούνιο. Επικρατέστερη ερμηνεία της στάσης του Ριάντ είναι η επιδίωξή του να διασφαλίσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά, που κατακλύζεται από φθηνό πετρέλαιο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ.

Facebook Comments