Σήμερα ολοκληρώνεται και επίσημα το τρίτο τρίμηνο για το 2015 το οποίο ήταν ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών για τις διεθνείς αγορές. Η ρητορική της Fed για μια αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια διεθνείς ροή κεφαλαίων προς το δολάριο με αποτέλεσμα η ρευστότητα να γίνει εξαιρετικά δυσεύρετη στις αναδυόμενες αγορές.

Στη συνέχεια, η αναταραχή που ακολούθησε το σπάσιμο της κινεζικής φούσκας, οδήγησε σε μια γενικότερη αναθεώρηση των σκέψεων για μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed καθώς ήταν πλέον ολοφάνερο ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην Κίνα αλλά και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, θα μπορούσαν να μεταφερθούν πολύ γρήγορα και στην Αμερική.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει την απόδοση των βασικών αγορών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

30 09 15 Q3perf

Χαρακτηριστικό στοιχείο του τρίτου τριμήνου, ήταν η κατακόρυφη άνοδος της μεταβλητότητας, η οποία ξεπέρασε ακόμα και την περίοδο της πτώσης της Lehman Brothers, «παγώνοντας» ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα. Παρακάτω είναι το προηγούμενο γράφημα, με την προσθήκη του δείκτη μεταβλητότητας VIX.

30 09 15 Q3perfwithVIX

Εστιάζοντας στα γραφήματα, είναι εύκολο να δούμε που εντοπίζονται οι «μαύρες» τρύπες. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, ακολουθεί η Ευρώπη και τέλος η Αμερική η οποία έχει καταφέρει να συγκρατήσει τους δείκτες της, απόροια και των μεγάλων εισροών κεφαλαίων.

Στο ForexReport.gr εκτιμούμε ότι, το τρίμηνο που μόλις ολοκληρώνεται αποτελεί την έναρξη μιας πολύ δύσκολης περιόδου για τις αγορές. Η αυξημένη μεταβλητότητα θα διατηρηθεί ενώ παραδοσιακά και ο Οκτώβριος δεν είναι από τους καλύτερους μήνες για τη Wall Street. 

Facebook Comments