Προσπάθεια καθυστέρησης αρκετών από τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου φέρεται πως καταβάλει η κυβέρνηση, δίνοντας το βάρος στην πρώτη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φυσικά, για μία ακόμη φορά, λογαριάζουν χωρίς τον (Γερμανό) ξενοδόχο…

Προεκλογικά, δόθηκαν αρκετές υποσχέσεις περί χαλάρωσης των όρων του νέου προγράμματος και με την αντικατάσταση ορισμένων εξ’ αυτών με ισοδύναμα μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται ποια θα είναι αυτά. 

Προεκλογικά δόθηκαν και αρκετά μηνύματα τα οποία υποδήλωναν ότι τα πράγματα δεν θα κυλήσουν και τόσο ομαλά. Σε συνέντευξή του στο Marketwatch, ο Τσακαλώτος, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, δήλωσε ότι φοβάται πως οι εχθρικοί πιστωτές θα κάνουν τόσο δύσκολη την πρώτη αξιολόγηση που θα τινάξουν στον αέρα την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Οι εκλογές πάει πέρασαν και η στρατηγική της καθυστέρησης φαίνεται πως συνεχίζεται, ιδίως σε ότι αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πάει πίσω κάποια από τα μέτρα στα οποία η ίδια συμφώνησε και υπέγραψε ότι θα εφαρμόσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι τέλος του 2015 είναι σχεδιασμένη η εφαρμογή 105 μέτρων, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 πρέπει να εφαρμοστούν 201 συνολικά μνημονιακά μέτρα. Πάνω από το 50% των μέτρων λοιπόν, πρέπει να περάσουν σε τρεις μήνες, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 πρέπει να έχει εφαρμοστεί το 90% περίπου του τρίτου Μνημονίου.

Ο δρόμος που επιλέγει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τα πιο… μαλακά μέτρα τώρα και να αφήσει τα πιο σκληρά από αυτά για αργότερα. Για αυτό και η εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ για την ελάφρυνση του χρέους, γι αυτό και τα υπονοούμενα περί εύρεσης πολύ πιο ευήκοων ώτων στην Ουάσινγκτον απ’ ότι στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, γι αυτό και οι προειδοποιήσεις Τσακαλώτου το Σαββατοκύριακο στους Financial Times περί πιθανότητας να μην προλάβει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως τα τέλη του χρόνου, κάτι που θα σημαίνει κίνδυνο για κούρεμα καταθέσεων, γι αυτό και η αναζήτηση ισχυρών συμμάχων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γι αυτό και οι διαρροές περί μυστικών συμμαχιών Αθήνας-Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού.

Ο στόχος είναι να πέσουν όλα τα βλέμματα και όλο το βάρος στην έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στο άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί κάποιο από το βάρος των μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τώρα. Το κέρδος είναι πως πολλά από τα πιο βαριά μέτρα θα μετατεθούν για μία περίοδο ( την άνοιξη συγκεκριμένα) όπου μπορεί και να… συνδυαστούν με την διενέργεια νέων εκλογών.

Αν και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βρει στήριξη και πάλι από τον Μάριο Ντράγκι έτσι ώστε να μην εντείνουν οι δανειστές την πίεση για μέτρα και να διευκολύνουν την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, το σχεδόν μόνιμο τείχος του Βερολίνου ξεπροβάλει και πάλι. 

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε κατέστησε χθες σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα και τους δανειστές της στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένες, διαμηνύοντας πως  τα σενάρια περί… ισοδύναμων ή περί καθυστερήσεων, απλά πέφτουν στο κενό.

«Η  Ελλάδα έχει συμφωνήσει από κοινού με τους δανειστές της ένα τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα. Τώρα θα τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο. Η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί και αυτό υλοποιείται» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

Τι δεν καταλαβαίνεις λοιπόν;

Και σε αυτό ο Σόιμπλε δεν πρόκειται να κάνει καμία χάρη. Ούτε στην Ελλάδα αλλά και κυρίως ούτε στον Μάριο Ντράγκι. Η σχέση Σόιμπλε – Ντράγκι είναι γνωστό ότι είναι μια σχέση… ανταγωνιστική και αυτό είχε φανεί ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αφού υπήρξε ακόμη και διακοπή σε Eurogroup λόγω σύγκρουσης των δυο αντρών.

Και η σύγκρουση φυσικά συνεχίζεται αφού ο Σόιμπλε πριν λίγες μέρες πέρασε νόμο στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο οποίος αποκλείει κάθε παρέμβαση της ΕΚΤ στις αποφάσεις για τις γερμανικές τράπεζες.

Επειδή μπορεί να έχουμε κυβέρνηση, αλλά στην ουσία λόγω Μνημονίου είμαστε υπό τον… ζυγό άλλου, θα πρέπει να έχουμε λίγο πιο ανοιχτά τα… ώτα μας στο τι διαμηνύει αυτός που πραγματικά κυβερνάει, γιατί αυτός δεν μιλάει… φαλαινέζικα.

Facebook Comments