Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, οι εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία, αλλά και τα ενεργειακά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί να επιδειχθεί καλή θέληση από πλευράς ΠΓΔΜ.

Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του, τόνισε τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακόυ κόμβου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

Στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών».

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντεμπλάσιο.

Κάλεσμα στους ελληνομερικανούς επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, απηύθυνε εξάλλου ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Λέσχη Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών στο Νότιο Μανχάταν.

Facebook Comments