Στις 45,3 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI της Markit στην Ελλάδα το Μάιο
Στις 45,3 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI της Markit στην Ελλάδα το Μάιο
Στις 45,3 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI της Markit στην Ελλάδα το Μάιο
Ο βραδύτερος ρυθμός μείωσης της παραγωγής, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλλε στην αύξηση της τιμής του κύριου δείκτη PMI. Η πρόσφατη μείωση της παραγωγής ήταν η λιγότερο σημαντική από τον Απρίλιο του 2011 και ήταν αποτέλεσμα του μειωμένου ρυθμού συρρίκνωσης της παραγωγής ων ενδιάμεσων προϊόντων.
Ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν ο βραδύτερος σε διάστημα 22 μηνών, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός σε γενικές γραμμές. Το σύνολο των εισερχόμενων νέων παραγγελιών περιορίστηκε με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το ρυθμό μείωσης των νέων παραγγελιών εξαγωγών, το επίπεδο των οποίων υποχώρησε στο ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους.
Τα στοιχεία του Μαΐου υπέδειξαν επίσης βελτιωμένη τάση στην απασχόληση του μεταποιητικού τομέα, καθώς ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας του τομέα εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα, καταγράφοντας τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011.
Οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να μειώνουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, παρά τη μείωση της λειτουργικής τους ικανότητας, όπως συμβαίνει κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν έντονος και ελαφρώς ταχύτερος από τον προηγούμενο μήνα.
Η συνεχιζόμενη εξασθένηση της ζήτησης οδήγησε τις εταιρείες στην περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων, τόσο των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων κατά τη διάρκεια του μήνα. Τα αποθέματα προμηθειών υποχώρησαν με δριμύ ρυθμό, ο οποίος ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Απρίλιο, αντικατοπτρίζοντας κατά το μεγαλύτερο βαθμό μία ακόμη σημαντική μείωση στα επίπεδα της αγοραστικής δραστηριότητας η ποία καταγράφηκε μεταξύ των επιχειρήσεων.
Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολούθησαν να επιμηκύνονται κατά τη διάρκεια του Μαΐου, γεγονός που, όπως αναφέρθηκε, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας. Εντούτοις, η επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης των προμηθειών ήταν η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι Έλληνες κατασκευαστές, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, πραγματοποίησαν δραστικές μειώσεις στις τιμές χρέωσης κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός μείωσης των τιμών εργοστασίου ήταν ο δριμύτερος σε διάστημα τεσσάρων ετών. Σε ό,τι αφορά το κόστος, οι τιμές αγοράς αυξήθηκαν ελάχιστα κατά μέσο όρο, μετά την ελαφριά υποχώρηση κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Facebook Comments