Το δολάριο ξεκίνησε την εβδομάδα ανοδικά και κινήθηκε σε νέα υψηλά 30 μηνών, αλλά από αυτά τα επίπεδα η επίτευξη δυναμικής είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για το δείκτη δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index, απόδοση 5,2% από την αρχή της χρονιάς έρχεται σε αντίθεση με ένα βασικό θέμα: την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο.

Αυτή η ασυνήθιστη συσχέτιση έχει προκαλέσει ερωτήματα για το τι κρύβεται πίσω από το επενδυτικό συναίσθημα. Αυτός ο συνδυασμός ωστόσο θα μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Τα νέα χαμηλά τετραετίας που σημείωσε η ανεργία δεν αφήνουν αμφιβολίες για το συναίσθημα. Όμως πλέον θα πρέπει να εστιάσουμε στα επόμενα γεγονότα. Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένα από αυτά. Παρόλα αυτά, πάντα θα πρέπει να παρατηρούμε τη διάθεση για ρίσκο.

Σταθερό το ευρώ μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας
Οι προσδοκίες για το ευρώ είναι μεγάλες την τρέχουσα εβδομάδα. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ιταλία την στιγμή που οι περισσότεροι traders δεν ήταν στις οθόνες τους και χθες ήταν η ημέρα όπου οι πιέσεις έπρεπε να απορροφηθούν. Για την ώρα η αντίδραση της ισοτιμίας στην υποβάθμιση αυτή, ήταν παρόμοια με την αντίδραση της στερλίνας στην υποβάθμιση της Βρετανίας, δυο εβδομάδες πριν.

Τόσο το EUR/USD όσο και το EUR/JPY κινήθηκαν υψηλότερα. Επίσης, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε γερμανικό περιοδικό, το 29% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν έναν κόμμα που είναι κατά του ευρώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Και όλα αυτά όταν η ΕΚΤ φαίνεται να μειώνει τη στήριξη προς την οικονομία, γεγονός που είναι θετικό για την ισοτιμία, αλλά παραμένει εντός του εύρους 1,2965-1,3125.

 

FXCM: John Kicklighter, Currency Strategist

Facebook Comments